Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Tratamentul salvator pentru pacienţii cu hepatită nu este gratuit în România, cum este în alte ţări

Tratamentul salvator pentru pacienţii cu hepatită nu este gratuit în România, cum este în alte ţări

Modificarea şi completarea hotărârii de Guvern care permite introducerea pe lista medicamentelor compensate şi gratuite a noi molecule este aşteptată de doi ani de mulţi pacienţi cu diverse patologii. 

de Georgiana Adam    |    21 Apr 2024   •   14:35

Este şi cazul bolnavilor cu hepatită B + Delta, care aşteaptă accesul la un tratament inovator care îi poate vindeca. 

În lipsa acestuia, specialiştii din România prescriu vechiul interferon, cu efecte terapeutice minime şi cu efecte adverse serioase. 

Deşi are toate aprobările necesare de un an şi jumătate, noul tratament va fi disponibil pentru pacienți doar în momentul în care va fi introdus pe lista de medicamente gratuite aprobată de Guvern. 

Dănuţ Cojocaru, un pacient diagnosticat cu B+ Delta, aşteaptă de doi ani tratamentul şi se confruntă cu o evoluţie rapidă a bolii.

"Hepatita B, din ce am reușit eu să verific, am avut-o din copilărie. Hepatita B a fost inactivă foarte mulți ani. 

Hepatita Delta am descoperit-o la analizele acelea anuale, anul trecut (...). Evoluția bolii este foarte, foarte rapidă", spune Dănuţ Cojocaru.

Cât despre tratament dat de medici, "interferonul poate fi o soluție, dar efectele adverse pot fi mai dăunătore decât ceea ce am eu în momentul de față.

De exemplu, poate declanșa și un diabet pe lângă hepatita actuală.

Dar poate intră acest medicament, care este singura și unica soluție. Are un cost lunar enorm, 7.600 euro în fiecare lună.

Am făcut solicitări și întrebări pe la Ministerul Sănătății, la Ministerul de Finanțe și practic n-au răspuns nimic.

Din 2020, de când a fost aprobat condiționat de către Uniunea Europeană, în foarte multe țări s-a oferit gratuit către pacienții din acele state europene. În România se amână", mai spune pacientul.

El are şi un mesaj pentru autorităţi.

"Îi rog să rezolve această situație, pentru că cu această boală nu e de joacă. 

Cel mai bun lucru care mi se poate întâmpla în situația de față este decesul, pentru că boala avansează foarte, foarte rapid, ajunge la cancer hepatic, posibil transplant, dacă găsești, dacă nu găsești și mai tare mă chinui. Nu-mi doresc decât să-mi cresc un băiețel de 10 luni de zile".

Întârzierea accesului pacienţilor cu hepatita B+Delta la noul tratament inovator duce la apariţia complicatiilor și pune viata pacienţilor în pericol. 

În acelaşi timp, statul cheltuie sume mari pentru tratarea complicațiilor, care pot necesita chiar transplant de ficat.

"Astăzi, acest medicament care pentru foarte mulți este singura șansă, singura opțiune terapeutică, încă nu este pe lista de medicamente compensate și este imposibil să fie accesat, să cumpere cineva pentru că este destul de scump. 

Sunt pacienți care au dat statul român în judecată și au și câștigat și care-și obțin terapia așa, ceea ce nu este din punctul nostru de vedere o normalitate. 

Sunt oameni care s-au mutat în Germania, în diverse țări, dar din păcate este destul de greu să accesezi tratamentul chiar și în aceste țări", a precizat Marinela Debu, preşedinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice.

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close