Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Epidemie de tuse convulsivă în Europa. România nu este scutită de pericol. Dr. Simin Florescu: "Acesta e principalul motiv la noi în țară"

Epidemie de tuse convulsivă în Europa. România nu este scutită de pericol. Dr. Simin Florescu: "Acesta e principalul motiv la noi în țară"

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a tras un semnal de alarmă: Europa se confruntă cu o epidemie de tuse convulsivă, boală infecţioasă care poate fi mortală.

Epidemie de tuse convulsivă în Europa. România nu este scutită de pericol. Dr. Simin Florescu: "Acesta e principalul motiv la noi în țară"
Sursa foto: Freepik.com
de Milena Niță    |    09 Mai 2024   •   11:36

Ţările europene au raportat o înmulţire considerabilă a cazurilor de tuse convulsivă în 2023 şi în primele trei luni din 2024, numărul cazurilor identificate fiind de zece ori mai mare comparativ cu fiecare dintre cei doi ani anteriori.

În total, au fost raportate aproape 60.000 de cazuri de către ţările din Uniunea Europeană şi din Spaţiul Economic European între ianuarie 2023 şi aprilie 2024, a anunţat miercuri Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

Un număr de 11 sugari și 8 adulți vârstnici au murit deja din cauza acestei afecțiuni.

Tusea convulsivă, cunoscută şi sub numele de pertussis, este o infecţie bacteriană care afectează plămânii şi căile respiratorii şi este endemică în Europa.

Această problemă de sănătate poate fi deosebit de periculoasă pentru copiii mici şi persoanele vârstnice.

Copiii cu vârsta sub şase luni sunt deosebit de expuşi riscului de infecţie.

ECDC: Epidemii mai extinse de tuse convulsivă sunt aşteptate la fiecare 3-5 ani

"Este esenţial să ne amintim de vieţile aflate în joc, în special cele ale micuţilor noştri. Vaccinurile împotriva tusei convulsive s-au dovedit sigure şi eficiente", a declarat directoarea ECDC, Andrea Ammon.

Epidemii mai extinse de tuse convulsivă sunt aşteptate la fiecare 3-5 ani, potrivit ECDC, chiar şi în ţările cu rate ridicate de vaccinare, cu toate că o uşoară reducere a imunizării în timpul pandemiei de COVID-19 ar fi putut reprezenta un factor de creştere. 

Circulaţia tusei convulsive a fost, de asemenea, deosebit de redusă în timpul pandemiei şi a restricţiilor de circulaţie asociate, ceea ce face ca această creşterea să pară mai mare.

Chiar şi aşa, cifrele sunt ridicate comparativ cu anii precedenţi. În primele trei luni ale anului 2024, au fost înregistrate deja la fel de multe cazuri ca într-un an mediu între 2012 şi 2019.

Majoritatea statelor europene imunizează în mod obişnuit copiii împotriva tusei convulsive şi multe dintre ele vaccinează, de asemenea, femeile însărcinate pentru a-i proteja pe sugari.

ECDC a precizat că unele ţări ar putea lua în considerare posibilitatea de a administra rapeluri şi copiilor mai mari şi adulţilor, în condiţiile în care imunitatea poate să scadă, potrivit agerpres.ro.

Dr. Simin Florescu, principalul motiv pentru care e tuse convulsivă în România

România nu este scutită de pericol. Medicul infecționist Simin Florescu a declarat că nevaccinarea este principala cauză a răspândirii bolii în țara noastră, iar bebelușii sunt cei mai vulnerabili.

"Există o scădere a acoperirii vaccinale, acesta e principalul motiv la noi în țară. 

Dar dacă vorbim de bebeluși, simptomele nu sunt cele la care ne-am aștepta la o tuse convulsivă sau tuse măgărească, ci sunt tulburări respiratorii care pot duce chiar la stop respirator la bebeluș.

Simptomele nu sunt ușor de recunoscut de oameni. E o stare de rău a copilului care nu se mai alimentează, e agitat și într-un final începe să aibă tulburări respiratorii", a spus medicul Florescu.

Medicul a mai explicat și cum putem preveni tusea convulsivă la bebeluși.

"Trebuie să primească prima doză de vaccin la vârsta de două luni și din moment ce prima doză de vaccin este dat abia la vârsta de două luni, evident că în primele două luni din viață este expus.

Cele două luni în viață pot fi acoperite de vaccinarea mamei în timpul sarcinii și de vaccinarea tuturor celor din familie, părinte, bunicii, alți frați mai mari. 

În acest fel se creează o imunitate cu care vine protejat copilul în primele două luni de viață, până când începe să-și capete propria imunitate post-vaccinală", a spus dr. Simin Florescu, potrivit digifm.ro.

×
Subiecte în articol: tuse convulsivă vaccin Europa epidemie
Parteneri
Benzina și motorina se scumpesc considerabil de la 1 iulie!
x close