Antena 3 CNN Life Sănătate Cazul dramatic al unui copil de numai patru ani din Iași: nu poate înghiţi nimic și părinții sunt disperați. Cum îl țin medicii în viață

Cazul dramatic al unui copil de numai patru ani din Iași: nu poate înghiţi nimic și părinții sunt disperați. Cum îl țin medicii în viață

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 22:58 31 Oct 2017 Modificat la 22:58 31 Oct 2017
o_1btpqlko51vovit1dl790n1kck8.jpg
Foto: pixabay.com

Medicii de la Spitalul de Pediatrie Sfânta Maria din Iaşi încearcă să salveze viaţa unui copil care la patru ani cântăreşte cât un bebeluş de nouă luni. 

Prof. univ. dr Marin Burlea, şeful Clinicii de Gastroenterologie a Spitalului de Pediatrie din Iaşi, a declarat că din cauza problemelor pe care le are cu partea superioară a tractului digestiv, băiatul prezintă distrofie musculară şi îi cade părul. Cu toate acestea, micuţul este plin de viaţă. 

"Pacientul a fost adus la noi în urmă cu patru luni, din cauza mai multor probleme grave care i-au afectat tubul digestiv superior, cu o malformaţie la nivelul esofagului şi începutul stomacului, la care se adaugă reflux gastroesofagian. Din cauza acestor probleme de sănătate nu poate înghiţi alimentele. A fost operat de o echipă de la Clinica de Chirurgie. La scurt timp, s-a produs o îngustare exagerată a esofagului, chiar stop. Astfel, alimentaţia pe cale orală nu a mai fost posibilă. A necesitat perfuzii de nutriţie şi a fost supus, până acum, la trei şedinţe de dilataţie a zonei stenozate din esofag cu bujii Savary, o tehnică care se foloseşte în serviciul de endoscopie intervenţională", a declarat prof. dr Marin Burlea. 

De fiecare dată medicii au reuşit să-i refacă permeabilitatea esofagului. Cu toate acestea, alimentele semi-lichide consumate se transformau într-un dop alimentar. 

"Asta înseamnă imposibilitatea de a fi alimentat. Sub anestezie generală ieri (luni -n.red.) am efectuat o nouă intervenţie, cea de-a treia, pentru dilataţia esofagiană până la 11 milimetri. De acum ar trebui să mănânce aproape normal", a explicat prof. dr Marin Burlea. 

Deşi are un apetit exagerat de mare, copilul nu poate înghiţi alimente. O bucată de măr sau de carne sau orice alt aliment ingerat îi rămâne blocată pe esofag. 

"Are o plăcere deosebită să consume ciocolată şi dulciuri cu cremă, fără napolitane. Va trebui să îi administrăm şi perfuzii cu substanţe nutritive. În paralel, încercăm să îi administrăm şi o alimentaţie semi lichidă. Probabil că în câteva luni va fi nevoie de câteva şedinţe de dilataţie. Sper ca între timp să nu mai aibă aceste probleme şi să vedem un copil cu o evoluţie bună. Unul dintre secretele dietetice se numeşte ciocolată. Am văzut în literatura de specialitate că ciocolata are un efect miraculos. Stimulează metabolismul triptofanului. Are un efect benefic asupra organismului. Combinat cu probiotice sperăm să-l aducem pe linia de plutire şi să facem un copil sănătos. De acum sperăm să poată să poată fi alimentat normal, iar în timp să ajungă la o greutate corespunzătoare", a explicat prof. dr. Marin Burlea, care este şi preşedintele Societăţii Române de Pediatrie. 

Potrivit medicului, acesta este primul pacient din clinică pe care încearcă să-l trateze cu ajutorul ciocolatei. Ideea i-a venit după ce a participat recent la o conferinţă internaţională organizată în Italia. 

În urmă cu câţiva ani, profesorul Marin Burlea a salvat viaţa unei fetiţe din judeţul Vaslui, care până la patru ani a fost hrănită de părinţi doar cu ceai şi pufuleţi, şi avea o greutate de cinci kilograme. Din cauza malnutriţiei severe, fata prezenta şi disfuncţionalităţi neurologice şi motorii severe. După ce a fost îngrijită şi tratată de echipa medicală a Clinicii de Gastroenterologie a Spitalului de Pediatrie din Iaşi, fata este acum un copil normal. 

×
Etichete: ciocolata Iași
x close