Există o mulţime de produse pe care le putem consuma în siguranţă în această perioadă şi fără să ne punem sănătatea în pericol.
Printre cele pe care trebuie să le excludem din alimentaţie se numără mezeurile de post, pate, şniţele de post, dar şi merdenelele sau supa la plic, spune Carmen Brumă, cunoscută pentru silueta de vis pe care o are.
"5 reguli pentru o alimentaţie sănătoasă în post
1. Legumele sunt alimentele de bază în alimentaţia de post. Ele trebuie consumate la fiecare masă principală. Atenţie însă, termenul “legume” este larg şi cuprinde trei categorii:
- Legume cu conţinut mare de amidon 10-20% sau leguminoase (fasole, mazăre, cartofi, linte). Acestea trebuie consumate cu moderaţie, adică 3-4 linguri (de produs finit) cu vârf la o masă şi evitate la cină.
- Legume cu un conţinut mediu de amidon 5-7% sau rădăcinoase (morcov, sfeclă, gulie, ceapă)
Carmen Brumă: "Mâncaţi la aceeaşi masă legume şi cereale: orez cu mazăre, fasole cu porumb, cuşcuş cu năut sau linte"
- Legume cu un conţinut redus de amidon (sub 5%), adică verdeturi, conopidă, dovlecei, ardei gras, roşii
2. Fructele fac parte din categoria desert şi se consumă mult mai rar decât legumele.
3. Din cauză că proteinele vegetale sunt inferioare din punct de vedere al calităţii celor animale, ele trebuie combinate cu atenţie.
Asociaţi proteinele de origine vegetală, astfel încât să aveţi tot spectrul de aminoacizi esenţiali în dietă.
Pentru un aport optim de aminoacizi esenţiali, combinaţi la aceeaşi masă legume şi cereale, cum ar fi orez cu mazăre, fasole cu porumb, cuşcuş cu năut sau linte.
Cum se absoarbe mai bine fierul din legume
4. Evitaţi sau chiar excludeţi în post următoarele produse:
- mezeluri de post
- pate de post
- şniţele, chiftele de post
- covrigei, sticksuri, merdenele, prăjituri de post
- cartofi prăjiţi, chipsuri
- maioneză, sosuri de post
- supă (instant) la plic
5. Pentru o mai bună absorbţie a fierului din sursele vegetale (care este fier non hemic şi nu se absoarbe la fel cu cel hemic de origine animală - legume cu frunze verzi, fasole, linte) adăugaţi o sursă de vitamina C (lămâie, suc de lămâie, grepfruit)", a scris Carmen Brumă, pe pagina de Facebook.