Antena 3 CNN Actualitate România, prima ţară din UE care a ajuns în zonele afectate din Turcia | Nicolae Ciucă: "Vom oferi ajutor şi cetăţenilor sirieni"

România, prima ţară din UE care a ajuns în zonele afectate din Turcia | Nicolae Ciucă: "Vom oferi ajutor şi cetăţenilor sirieni"

Mai mult de 11.000 persoane au murit în urma cutremurului din Turcia şi Siria, iar alte zeci de mii au fost rănite. România a fost prima ţară care a ajuns în zonele afectate.

România, prima ţară din UE care a ajuns în zonele afectate din Turcia | Nicolae Ciucă: "Vom oferi ajutor şi cetăţenilor sirieni"
Sursa foto: IGSU
de Ştefan Petrică    |    08 Feb 2023   •   21:27

În urma dezastrului produs de cutremurul devastator de 7,8 grade pe scara Richeter, mai multe țari au sărit în ajutorul Turciei, printre care și țara noastră.

România a fost prima țară din Uniunea Europeană care a ajuns în zona afectată.

Din momentul în care cutremurul s-a produs, oamenii trăiesc momente de calvar, ceea ce a stârnit un val de compasiune în întreaga lume, iar multe țări au început să ofere ajutor.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că două avioane ale MAPN și unul NATO transportă spre zona afectată din Turcia, cea de-a doua echipă de căutare și salvare, dar și echipamente necesare intervențiilor.

Citește și: Transmisiune în direct din Antakya, orașul devenit ruină în câteva clipe: Oamenii au pierdut absolut tot. Nu au unde să se ducă nici viii, nici morții

"Avem deja două avioane care transportă cea de-a doua echipă de căutare și salvare și încă un avion de la capabilitatea de transport aerian la care România este parte, de la Papa, prin care transportăm mijloacele și echipamentele necesare pentru a putea să intervină acolo cele două echipe deplasate în Turcia”, a afirmat Nicolae Ciucă în ședința de Guvern.

Premierul a menționat și că țara noastră analizează posibilitatea de a oferi sprijin Siriei.

"Am discutat la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență și în coordonare cu instituțiile europene vom proceda la asigurarea contribuției noastre, la efortul de ajutorare și a cetățenilor sirieni afectați de acest cutremur”, a precizat Ciucă.

La solicitarea DSU, a fost solicitată încă o aeronavă C-17 Globemaster III, din cadrul Unității Multinaționale de Transport Strategic, pentru a prelua materiale de pe aeroportul Otopeni și pe care le va transporta către aeroportul din Adana, informează MAPN.

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close