Antena 3 CNN Actualitate Religie Sfânta Cuvioasă Parascheva, protectoarea Moldovei. Odiseea Moaştelor

Sfânta Cuvioasă Parascheva, protectoarea Moldovei. Odiseea Moaştelor

1 minut de citit Publicat la 23:16 13 Oct 2015 Modificat la 23:16 13 Oct 2015
moaste.jpg
La 14 octombrie, de ziua Sfintei Parascheva, se fac pelerinaje la Biserica "Trei Ierarhi", din Iasi. Credinciosii postitori nu mananca in aceasta zi nuci, castraveti si poame in forma de cruce.

Cuvioasa noastra maica Parascheva cea noua, cum este numita, s-a nascut in satul Epivat din Tracia, nu departe de Constantinopol, din parinti crestini, evlaviosi si de neam ales, in secolul al XI-lea. Parintii i-au dat o educatie aleasa, dar grija ei era sa-si daruiasca hainele saracilor. Din copilarie iubea rugaciunea si arata multa ravna, cautand cu orice prilej sa ajute pe cei lipsiti.

Murindu-i parintii si mostenind averea parinteasca impreuna cu fratele ei, Eutimie, care mai tarziu va ajunge Episcop, Parascheva si-a daruit partea saracilor si a plecat spre Locurile Sfinte, cu dorinta fierbinte de a implini porunca Mantuitorului, care zice: "Cine voieste sa vie dupa mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze mie".

A fost calugarita la Ierusalim, unde a dus o viata aspra, pana la varsta de 25 de ani. Spre sfarsitul vietii, s-a intors in satul in care se nascuse, a petrecut doi ani in Biserica "Sfintii Apostoli Petru si Pavel", apoi s-a mutat intru Domnul. Sfintele ei moaste au fost descoperite in chip minunat si au fost asezate in biserica din Epivat. Faima sfintelor moaste l-a determinat pe tarul Ioan-Asan I sa le mute la Tirnovo, capitala taratului.

In 1393, cand turcii cuceresc cetatea, moastele au fost date domnitorului Mircea cel Batran. Dupa lupta de la Nicopole, moastele au fost daruite sarbilor si duse la Belgrad, iar de aici au fost mutate, pe la 1570, in Catedrala patriarhala din Constantinopol. In 14 octombrie 1641, domnul Moldovei, Vasile Lupu, a izbutit, platind 300 de pungi cu galbeni, sa le aduca in tara si sa le aseze in Biserica "Trei Ierarhi", din Iasi, unde sunt si astazi.

Facatoare de minuni
Moastelor Sf. Parascheva le sunt atribuite multe minuni. Un exemplu este protectia Iasiului in bombardamentele din timpul celor doua Razboaie Mondiale, Catedrala ce le gazduieste ramanand complet neatinsa de obuze.

Un alt exemplu il constituie seceta din anul 1947. Moastele Sfintei Parascheva au fost scoase in procesiune prin satele Moldovei, si se spune ca in urma ei veneau nori de ploaie bogata.

×
Etichete: Sfânta Parascheva
x close