Antena 3 CNN Actualitate Religie Poziţia Arhiepiscopiei de Alba Iulia în scandalul preoţilor implicaţi într-o reţea de trafic cu minori

Poziţia Arhiepiscopiei de Alba Iulia în scandalul preoţilor implicaţi într-o reţea de trafic cu minori

3 minute de citit Publicat la 20:42 24 Sep 2015 Modificat la 20:42 24 Sep 2015
Orthodox_Church--dome&Cross.jpg
Foto:.stmichaelsgeneva.org
Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia a demarat o anchetă internă în cadrul căreia va analiza situația celor doi preoți din Târnăveni, județul Mureș, care, potrivit DIICOT, ar fi determinat victimele unei grupări infracționale să depună un jurământ, profitând de teama de divinitate a acestora, prin care se obligau să nu-și însușească din sumele obținute din cerşit, ci să predea toți banii traficanților.
 
'Acuzațiile aduse celor doi preoți de către membrii grupării specializate în trafic de persoane și de minori de etnie romă din zona Târnăveni trebuie abordate cu discernământ și responsabilitate, nu doar emoțional și conjunctural', se menționează într-un comunicat transmis joi, Agerpres, de către Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia.

Potrivit sursei citate, cei doi preoți sunt persoane respectate în comunitățile pe care le păstoresc, fiind cunoscuți ca sacerdoți de vocație, implicați deplin în formarea duhovnicească a credincioșilor din parohiile lor. Mai mult decât atât, se menționează în comunicat, ambii preoți au sprijinit material, financiar și spiritual comunitățile de romi din zonă în repetate rânduri. Sursa citată subliniază că aceștia sunt acuzați acum tocmai de către o familie de romi care a beneficiat de ajutoare din partea unuia dintre cei doi preoți.

Pe de altă parte, reprezentanții Arhiepiscopiei arată că, în condițiile în care cei doi preoți se fac vinovați de anumite acțiuni ce contravin legilor țării și canoanelor bisericești, Centrul Eparhial de la Alba Iulia va lua măsurile care se impun.

'Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei a demarat o anchetă internă, în cadrul căreia va analiza această situație. (...). În același timp, ne manifestăm îngrijorarea față de valorificarea mediatică a unor cazuri asupra cărora se cunoaște foarte puțin, bazate pe informații incomplete sau acuze ce nu au legătură cu realitatea, precum și față de tendința de relativizare a demnității persoanei umane, a slujirii preoțești și a relațiilor între membrii aceleiași comunități', se precizează în comunicatul citat.

Tribunalul Mureș a emis, miercuri, mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele a trei persoane acuzate de DIICOT de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, trafic de minori și complicitate la trafic de persoane.

Potrivit DIICOT, există suspiciunea rezonabilă că, începând cu 2009, cei trei inculpați, precum și doi suspecți, au constituit un grup infracțional organizat, cu preocupări pe linia traficului de persoane și a traficului de minori, în scopul exploatării prin obligarea la practicarea cerșetoriei pe relația Franța. DIICOT îi acuză pe cei trei că racolau minori din comunități sărace din județul Mureș pentru practicarea cerșetoriei în Franța, pe care îi exploatau și îi înfometau, iar pentru a-i determina să le predea toți banii obținuți din cerșit, îi puneau să jure în fața a doi preoți din orașul Târnăveni.

Într-un comunicat de presă al DIICOT se arată că, anterior deplasărilor în străinătate, la îndemnul liderului grupării, doi preoți din Târnăveni 'au determinat victimele să depună un jurământ, profitând de teama de divinitate a acestora, prin care acestea se obligau să nu-și însușească din sumele obținute din activitatea de cerșit, ci să predea toate sumele traficanților'.

De asemenea, în comunicat se arată că minorii jurau să respecte perioada de trei luni pentru care au fost recrutați, cei doi preoți obișnuind să țină o evidentă nominală a persoanelor pe care le-au determinat să jure.

Potrivit anchetatorilor, în urma activității de exploatare a victimelor, membrii grupului infracțional organizat ar fi obținut peste o sută de mii de euro.

×
x close