Antena 3 CNN Actualitate Religie "Multe tămăduiri mărturisite de oameni!" | Mâna dreaptă a Sfântului Ioan Rusul vine la Mănăstirea Pantocrator | Sfântul s-a născut în Ucraina și a luptat în oastea lui Petru cel Mare

"Multe tămăduiri mărturisite de oameni!" | Mâna dreaptă a Sfântului Ioan Rusul vine la Mănăstirea Pantocrator | Sfântul s-a născut în Ucraina și a luptat în oastea lui Petru cel Mare

Un pelerinaj cu o importantă semnificație religioasă și istorică are loc, luna aceasta, la Mănăstirea Pantocrator.

de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Mai 2024   •   13:52

Aici este adusă, pentru prima oară în țara noastră, mâna dreaptă a Sfântului Mărturisitor Ioan Rusul, unul dintre cei mai importanți sfinți din ortodoxia greacă.

În mod obișnuit, mâna sfântului este păstrată la Mănăstirea Sf. Pantelimon de pe Muntele Athos, unde a fost trimisă în 1880.

"În fiecare an, în a treia duminică după Paști, Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca, județul Teleorman, s-a creat o tradiție frumoasă ca moaștele unor sfinți cunoscuți în întreaga ortodoxie să ajungă și să poposească pentru câteva zile aici, cu prilejul hramului de primăvară.

Anul acesta va fi un moment deosebit în perioada 17 - 21 mai, pentru că Duminica Mironosițelor este în data de 19 mai și, iată, va ajunge pentru prima dată mâna unui sfânt atât de iubit de români, pentru că românii sunt principalii pelerini, acum, la moaștele Sfântului Ioan Rusul în insula Evia din Grecia.

Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul s-a născut în Ucraina și a luptat în oastea lui Petru cel Mare

Mâna cea dreaptă a Sfântului Ioan Rusul va ajunge în țara noastră și va binecuvânta poporul român; va fi adusă din Mănăstirea Rusikon (Sf. Pantelimon) de pe Muntele Athos. Mâna sfântului se găsește acolo de la 1880 și nu a părăsit Muntele Athos niciodată. 

Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul este un mare făcător de minuni, cunoscut de creștinii ortodocși de pretutindeni. Născut în Ucraina, a fost luat ca tânăr luptător în oastea lui Petru cel Mare, fiind capturat de turci și vândut ca sclav. A fost dus în cetatea Constantinopolului. Moaștele lui au devenit izvorâtoare de mir și făcătoare de minuni.

Mii de oameni merg anual la moaștele sfântului, în insula Evia, iar credincioșii care ajung acolo dau mărturie de minunile pe care sfântul le înfăptuiește: foarte multe vindecări, foarte multe tămăduiri pe care oamenii le primesc de la Sfântul Ioan Rusul în urma rugăciunilor (...)

Mâna cea dreaptă a sfântului va ajunge în țara noastră în dimineața zilei de 17 mai, vineri, când va fi întâmpinată aici, în Mănăstirea Pantocrator, urmând mai apoi ca moaștele sale să rămână până în data de 21 mai, la sărbătoarea Sfinților Împărați întocmai cu Apostolii, Constantin și Maica Sa, Elena, când moaștele se vor întoarce la  Muntele Athos.

Principala zi a pelerinajului va fi ziua de 19 mai, Duminica Sfintelor Femei Mironosițe", a spus arhimandritul Serafim Baciu la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close