REGELE MIHAI A MURIT. Regele Mihai I, singurul șef de stat care a trăit mai mult de o jumătate de secol după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, a fost elogiat în presa străină pentru rolul marcant pe care l-a avut în Europa de Est, în ciuda vârstei sale fragede din momentul în care a ajuns la tron.
Documentarul ”Povestiri de război cu Oliver North”, difuzat de televiziunea americană Fox News, cuprinde un interviu în exclusivitate cu Regele Mihai I care, la vârsta majoratului, ajunge rege într-o Europă aflată în război.
Tulburată de ambițiile de expansiune ale Germaniei naziste și de înțelegerile secrete existente între marile puterile politice și URSS, Europa fierbe la sfârșitul anului 1939.
Fără aliați puternici și după un ultimatum formulat de URSS, dar sprijinit de Germania, în iunie 1940 România pierde fără luptă Basarabia și partea de nord a Bucovinei în favoarea rușilor.
La 22 iunie 1941, din ordinul mareșalului Antonescu, care a fost adus la putere pentru a câștiga bunăvoința Germaniei lui Hitler, România a intrat în război împotriva Uniunii Sovietice, în vederea reîntregirii teritoriului său. Cu toate acestea, Regele Mihai, care afirma în interviu că a aflat de la radio de intrarea României în război, se opune deciziei de a trimite militari români pe fronturile din URSS.
Ulterior, Regele Mihai se ridică împotriva mareșalului Antonescu, care bagă țara în război cu Uniunea Sovietică fără știrea lui, și apoi împotriva lui Hitler, încercând astfel să-și salveze teritoriul și poporul.
La 23 august 1944, după o audiență la Regele Mihai I, mareșalul Ion Antonescu este demis și arestat. În seara aceleiași zile, prin Proclamația către țară, difuzată de posturile de radio, regele anunța "ieșirea noastră din alianța cu puterile Axei și imediata încetare a războiului cu Națiunile Unite".
”Însă regele și poporul român devin acum victimele luptei pentru putere dintre Franklin Roosevelt, Winston Churchill şi Stalin”, continuă documentarul de la Fox News.
REGELE MIHAI A MURIT. Piloți americani salvați de la moarte de Regele Mihai
Documentarul urmărește și poveștile a doi foști piloți militari americani, Bill Fili şi Paul Swearingen, care aveau misiunea de a bombarda rafinaria Ploiești, dar au fost doborâți deasupra României și luați prizonieri.
Încă o dată, Regele Mihai este cel care îi salvează, după ce refuză să-i transfere Germaniei. La patru luni de la capturarea lor, americanii sunt transportați în secret cu un avion militar german, pilotat de Prințul Bâzu Cantacuzino, în Italia.
REGELE MIHAI A MURIT. Regele Mihai, omul care a scurtat durata războiului în Europa
Toate aceste acțiuni și decizii ale Regelui Mihai i-au adus mai târziu, în 2011, la Palatul Elisabeta din Bucureşti, distincţia "The Freedom of the City of London" din partea Guild of Freemen of the City of London şi a fost omagiat de oficialii britanici pentru că a scurtat "cu cel puţin şase luni" durata celui de-Al Doilea Război Mondial şi a salvat mii de vieţi.
Sir Arthur Gavyn, cel de-al 675-lea lord primar al City of London, a evocat momentul 23 august 1944, când regele Mihai a decis ca România să treacă de partea Aliaţilor, împotriva Germaniei Naziste, şi a ordonat arestarea mareşalului Ion Antonescu.
"Curajul dumneavoastră din anul 1944, de a pune capăt regimului mareşalului Antonescu, va dăinui în istorie ca una dintre cele mai mari realizări ale vreunui monarh. Pentru ceea ce aţi reuşit în perioada voastră de domnie - scurtată de împrejurările nefericite - mulţi dintre noi, astăzi, familiile şi prietenii noştri vă datorează existenţa. Acţiunile domniei voastre au salvat mii şi mii de vieţi, au scurtat războiul cu cel puţin şase luni. Pentru ceea ce aţi reuşit în perioada Voastră de domnie - scurtată de împrejurările nefericite - mulţi dintre noi, astăzi, familiile şi prietenii noştri vă datorează existenţa", spunea, la 10 mai 2011, fostul lord primar al City of London.