UPDATE 15.00 - România are rezultate tot mai bune în lupta împotriva corupţiei, dar autorităţile mai au de luat măsuri pentru a reduce numărul corupţilor la nivel înalt. Este concluzia raportului MCV publicat miercuri.
Comisia Europeană laudă progresele făcute de ţara noastră în domeniul justiţiei. Rămân însă probleme în domenii-cheie pe care România trebuie să le rezolve cât mai repede, arată raportul.
De exemplu, autorităţile trebuie să ia măsuri pentru ca parlamentarii să nu se mai poată proteja între ei de urmărirea penală.
Parlamentul României este criticat dur în cel mai recent raport al Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Există o lipsă de constanţă în cazul deciziilor luate în Parlament în cazul aleşilor bănuiţi că au încălcat legea, se arată în document.
PARLAMENTUL, CRITICAT DUR ÎN RAPORTUL MCV
"Deciziile adoptate de Parlament cu privire la faptul de a permite sau nu organelor de urmărire penală să îi trateze pe parlamentari ca pe nişte cetăţeni obişnuiţi sunt în continuare lipsite de criterii obiective”, se arată în Raportul MCV.
INCENDIUL DE LA COLECTIV SCOATE LA IVEALĂ CORUPŢIA DIN ROMÂNIA
Raportul laudă activitatea instituţiilor anticorupţie, în special a DNA şi ANI, dar şi a Consiliul Superior al Magistraturii. În document este menţionat însă incendiul de la Colectiv, considerat dovada clară a răspândirii corupţiei în România.
"Tragicul incendiu de la Bucureşti din luna octombrie a fost considerat de multe persoane drept un eveniment care a scos la iveală consecinţele corupţiei la nivel local şi care a făcut dovada faptului că problema este larg răspândită", se arată în Raportul MCV.
Schimbarea de guvern de anul trecut este de asemenea menţionată în raportul Comisiei.
SPRIJIN PUBLIC PENTRU COMBATEREA CORUPŢIEI
"Sprijinul public pentru acţiuni împotriva corupţiei a fost recunoscut drept un factor important în timpul demonstraţiilor care au condus la demisia prim-ministrului în noiembrie 2015”, potrivit Raportului MCV.
Totodată, în raport se fac o serie de recomandări autorităţilor din România. Se menţionează numirile importante din sistemul de justiţie din ţara noastră şi se recomandă introducerea unui sistem mai transparent de numire al procurorilor.
UPDATE 12.50 - Parlamentarii sunt criticați dur în Raportul MCV, potrivit unor oficiali europeni, citați de Antena 3.
Politicienii sunt acuzați că, în 2015, foarte multe cereri ale Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au fost blocate.
În același document pentru anul 2015, adoptat miercuri dimineață de Comisia Europeană, procurorii sunt lăudați pentru activitatea anticorupție.
Potrivit surselor amintite, în raport se spune că că România este pe drumul cel bun în domeniul justiției, iar ”oaia neagră” este Parlamentul care nu a respectat deciziile în ce privește procedura penală.
De asemenea, în raportul MCV pentru anul trecut mai este menționat șeful Agenției Naționale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, cel care a fost arestat în 2015 pentru probleme de corupție.
Raportul MCV, publicat pe site-ul Comisiei Europene
„În cursul anului trecut, România și românii au dovedit că au voința de a lupta împotriva corupției și de a apăra independența sistemului judiciar. Demonstrațiile în masă împotriva corupției au evidențiat cât de importante sunt aceste probleme pentru cetățenii români. De-a lungul anului trecut, am constatat că sistemul judiciar și parchetul anticorupție au dat dovadă de profesionalism și de angajament, obținând rezultate bune în urmărirea penală a cazurilor de corupție; de asemenea, reformele au fost asumate la nivel intern”, a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, la publicarea raportului privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, se arată pe pagina de Facebook a Reprezentanței Comisiei Europene în România.
__________________
Știrea inițială 12.03Comisia Europeană dă publicităţii, miercuri, rapoartele cu privire la România şi Bulgaria, din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
Ţara noastră va fi evaluată, în general, pozitiv, dar Bulgaria va fi criticată pentru rămânerea în urmă în combaterea corupţiei şi a criminalităţii organizate, potrivit unor surse de la Bruxelles, citate de presa bulgară.