Informaţiile au fost prezentate şi comentate în ediţia de duminică a emisiunii Punctul de Întâlnire, realizată de Radu Tudor, la Antena 3.
Afacerea "Microsoft-EADS" este anchetata de DNA, dar dosarul intarzie sa fie solutionat din cauze cat se poate de netrasparente.Unul dintre martorii din dosar, Gabriel Marin, patronul unei mari firme IT din Romania, a descris un mecanism incredibil. Acesta a povestit in detaliu despre sume cu titlu de mita care ar fi fost destinate membrilor din Guvernul Nastase, sume ce erau platite prin diverse off-shore-uri si interpusi, printre care si ofiteri SRI si SIE.
Pe langa numele lui Adrian Nastase, in declaratia "martorului amenintat" regasim o serie de ministri, precum Ioan Rus, Dan Nica, Marian Saniuta sau Mihai Tanasescu. De asemenea, pionul principal in intreaga afacere este, asa cum reiese din declaratia "martorului amenintat" Gabriel Marin, celebrul Claudiu Florica, director al Fujitsu Siemens Computers - Romania, implicat mai tarziu si in combinatiile cu liderii PDL. De asemenea, un alt personaj care dicta mersul lucrurilor si fara de care nimic nu se putea intampla este, conform aceleiasi declaratii, omul de afaceri Alexandru Bittner, un apropiat al premierului Adrian Nastase, protejat total in cei 10 ani de regim Basescu.
Răzvan Savaliuc, senior editor la Lumea Justiţiei, a explicat că DNA ar trebui să ştie foarte clar detaliile din acest dosar, în ciuda atitudinii sale aparent evazivă.
"Să îi întrebăm pe cei de la DNA, care trebuie să ştie acest dosar foarte bine. Ca lumea să înţeleagă acest dosar, vorbim despre un prejudiciu de un miliard de euro, licenţe informatice şi sisteme de securizare a frontierelor în care schema era cu câteva firme care câştigau nişte licitaţii şi sumele respective ajungeau sub formă de şpăgi în anumite locuri, la diverşi politicieni români. De ce în România avem nişte trimiteri în judecată anemice pentru vreo trei personaje?"
Avocatul Pavel Abraham a explicat că există o problemă în parchetele din România, care "nu mai funcţionează bine".
Parchetele nu mai funcţionează bine. Parchetle au nevoie de o protecţie de afară. Aţi văzut moda, şefii parchetelor sunt chemaţi la ambasade străine şi decoraţi. Păi cum aşa ceva? În condiţiile în care, în lege se menţionează că eşti decorat de ambasadă când faci un serviciu major ţării respective. Păi tu ce faci, ca procuror român, în serviciul altei ţări?