Cei peste 200 de pensionari militari care au pichetat, luni, sediul Guvernului pentru a cere majorarea salariului minim şi pentru a contesta ordonanţa care a modificat baza de calcul pentru pensiile militare au încheiat protestele după trei ore, ameninţând că revin în stradă în 24 ianuarie.
Protestul organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) a adunat peste 200 de pensionari în Piaţa Victoriei, aceştia solicitând retragerea ordonanţei de urgenţă prin care se modifică baza de calcul pentru pensiile militare, document care, în opinia lor, va duce la scăderea pensiilor, deşi guvernanţii au dat asigurări că ordonaţa doar va elimina unele anomalii din sistem.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Câteva sute de reprezentanţi ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate protestează, luni, în faţa Guvernului, nemulţumiţi de noul mod de calcul al pensiilor militarilor.
Lista solicitărilor elaborate de protestatari pentru a fi depuse la Guvern se referă, în principal, la anularea articolului 40 din OUG nr 57/2015, privind regimul pensiilor militare de stat. Protestatarii susţin că acesta modifică în mod neconstituţional Legea 223/2015 şi că ''plafonarea pensiilor militare de stat se va putea face prin Ordinul comun de aplicare, care să prevadă ca venit total brut, căruia i se va aplica procentul de 80%, suma veniturilor supuse la vremea respectivă impozitării''.
Totodată, protestatarii doresc trimiterea la 1 februarie 2016 a Proiectului Legii unice a salarizarii către Parlament, spre dezbatere şi adoptare, dar şi acordarea, de la 1 ianuarie, a salariului minim pe economie de 1200 lei.
Pe lista revendicărilor se mai află acordarea în luna ianuarie 2016 a celei de-a 13-a pensii pensionarilor cu venituri minime şi amendarea Legii 263/2010 în sensul luării în calcul a procentului de 45% din venitul mediu pe economie şi a necesităţilor "coşului zilnic".
Sindicaliştii mai doresc ''eliminarea aprecierilor insultătoare la adresa revoluţionarilor, militarilor şi poliţistilor din OUG nr 95/2014, reiterarea principiilor din Legea Recunoştinţei, renunţarea la aberanta categorie inventată a persoanelor cu rol determinant şi extinderea plăţii indemnizaţiilor de la 2800 de persoane la 6.000 persoane, conform Legii 341/2004, în procentajul legal stabilit''.
Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate este condus de colonelul în rezervă Mircea Dogaru, iar protestul se declară a fi inspirat de cel al oierilor.