Antena 3 CNN Actualitate Prognoza meteo pentru următoarea perioadă. Cum va fi vremea în august

Prognoza meteo pentru următoarea perioadă. Cum va fi vremea în august

3 minute de citit Publicat la 17:20 09 Iul 2017 Modificat la 17:20 09 Iul 2017
o_1bkjrhvc218dddid8nq1u7imi58.jpg
sursa foto: Pixabay.com

Vremea va deveni caniculară în primele trei zile ale săptămânii viitoare în majoritatea regiunilor, cu temperaturi maxime în jurul valorii de 38 de grade Celsius, dar începând de joi vor apărea manifestări specifice instabilităţii atmosferice, cu valori termice uşor mai coborâte decât cele normale, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, Adrian Boariu, meteorolog de serviciu în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

"Luni, vremea va deveni călduroasă în majoritatea zonelor, iar în Banat, cea mai mare parte a Crişanei, sud-vestul Transilvaniei şi local în Oltenia şi sudul Munteniei va fi caniculă şi disconfort termic în creştere. Indicele de temperatură umezeală va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 şi 28 de grade Celsius pe Litoral şi 37 de grade Celsius în Banat. Şi la Bucureşti vremea va fi călduroasă, cu o maximă a temperaturii aerului în jurul valorii de 34 de grade Celsius, dar şi disconfort termic ridicat. Indicele de temperatură umezeală va depăşi uşor şi aici pragul critic de 80 de unităţi. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat", a menţionat Boariu.

Acesta susţine că vremea caniculară din următoarele zile nu va aduce temperaturi la fel de ridicate precum cele înregistrate la începutul lunii iulie, când 19 judeţe şi Capitala s-au aflat sub Cod roşu de temperaturi extreme şi disconfort termic.

"Nu ne aşteptam să se atingă temperaturi atât de mari ca în episodul de caniculă de la începutul lunii iulie, dar şi pentru ziua de marţi vom avea o vreme călduroasă în toată ţara, disconfortul termic se va menţine accentuat şi va fi caniculă după-amiaza în jumătatea de sud-vest a ţării, unde frecvent se înregistrează maxime de 35 - 37 de grade Celsius, iar în Banat în jurul valorii de 38 de grade Celsius", a subliniat Adrian Boariu.

Marţi, în Bucureşti, va fi o vreme călduroasă, caniculară după-amiaza, şi o maximă termică în jurul valorii de 35 de grade Celsius.

De asemenea, meteorologul Adrian Boariu a afirmat că după această perioadă caniculară vor apărea şi perioade de instabilitate atmosferică în aproape toate zonele ţării, cu averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, care vor putea lua aspect de vijelie, iar pe suprafeţe mici vor fi căderi de grindină şi cantităţi de apă însemnate.

"După această perioada caniculară vom avea şi manifestări specifice instabilităţii atmosferice. Astfel, în sud şi sud-estul ţării pe parcursul zilei de miercuri va mai fi local caniculă, cu temperaturi maxime care vor urca până în jurul de 37 de grade Celsius, însă în jumătatea nordică a ţării şi în zonele de deal şi de munte, mai ales după-amiaza şi seara, vor fi averse, frecvente descărcări electrice şi intensificări ale vântului, ce vor putea lua aspect de vijelie. Pe suprafeţe mici vor fi căderi de grindină şi cantităţi de apă însemnate. În restul teritoriului, astfel de fenomene vor apărea doar pe arii restrânse", susţine Boariu.

În ceea ce priveşte Capitala, meteorologul de serviciu al ANM a precizat că miercuri se va înregistra o temperatură maximă de 35 - 36 de grade Celsius, dar şi disconfort termic accentuat. Cerul va fi variabil cu înnorări temporare spre seară când vor fi posibile ploi de scurtă durată, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

"Joi, vom avea în general o vreme instabilă în toată ţara, iar temperaturile vor scădea faţă de ziua precedentă, astfel că vom mai atinge cel mult 33 de grade Celsius doar în sudul ţării. Nu vom mai avea caniculă, iar tendinţa pentru intervalul 14 - 17 iulie ar fi ca valorile să fie uşor mai coborâte decât cele normale. De asemenea, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în jumătatea vestică a ţării", a subliniat Boariu.

Pentru luna august, estimările Centrul european de prognoză indică faptul că temperatura medie a aerului va fi mai ridicată decât cea normală, în cea mai mare parte a ţării, însă meteorologii nu pot preciza acum care va fi intensitatea valurilor de căldură sau a unor fenomene de instabilitate atmosferică.

"Există unele estimări primite de la Centrul European de Prognoză care ar indica faptul că şi în august temperatura medie a aerului ar fi mai ridicată decât cea normală, în cea mai mare parte a ţării, dar nu ne putem pronunţa asupra intensităţii valurilor de căldură sau a unor fenomene de instabilitate atmosferică", a adăugat reprezentantul ANM.

În data de 1 iulie, în România s-au înregistrat temperaturi de 44 de grade Celsius la umbră, aceasta fiind cea mai călduroasă zi de început de iulie din ultimii 60 de ani, de când se fac măsurătorile.A

×
Etichete: prognoza meteo
x close