Prinţul Charles a vizitat vineri Teatrul Naţional Bucureşti în cea de-a treia zi şi ultima a vizitei oficiale în România.
Înaltul oaspete britanic a fost întâmpinat de directorul TNB, Ion Caramitru, şi de directorul British Council România, Nigel Bellingham.
În timpul vizitei la TNB, un brand cultural naţional şi unul din principalii generatori de imagine a României, Prințul Charles s-a întâlnit cu conducerea instituţiei şi cu actorii.
Prinţul Charles a făcut vineri și o scurtă vizită în Centrul Vechi al Capitalei, printre obiectivele admirate de Alteţa Sa Regală numărându-se Hanul lui Manuc, unul dintre cele mai vechi din Europa, şi Biserica Stavropoleos.
Traseul Alteţei Sale Regale a început la Hanul lui Manuc, unde a stat preţ de câteva minute. De altfel, Prinţul Charles a dorit să afle, de la ghidul său istoricul de arhitectură Valentin Mandache, detalii despre modul în care a fost conservat, de-a lungul timpului, obiectivul turistic.
În trecere, Prinţul Charles a admirat Palatul Voievodal Curtea Veche şi bustul lui Vlad Ţepeş.
După ce a plecat de la Hanul lui Manuc, Prinţul Charles a mers pe Strada Franceză, apoi pe Strada Poştei. În drumul său a cerut detalii în special despre monumentele arhitecturale aflate în stare de degradare şi a discutat cu iniţiatori ai proiectului ''Ambulanţa pentru Monumente''.
La Biserica Stavropoleos, moştenitorul Coroanei Britanice a fost întâmpinat de părintele Iustin Marchiş.
"Bine aţi revenit, după 20 de ani. Ne-am schimbat puţin la faţă. Eram în restaurare, acum suntem în conservare şi suntem mai vii, e mai multă viaţă", a spus părintele Marchiş.
În Biserica Stavropoleos, Alteţa Sa Regală a asistat la un scurt moment de muzică religioasă, a vizitat o expoziţie de fotografie organizată de Fundaţia ''Pro Patrimonio'' şi a primit o carte despre Oltenia din partea părintelui Iustin Marchiş. De asemenea, Prinţul de Wales a admirat colecţia de artă veche a lăcaşului de cult.
"O să vă îndrăgostiţi brusc de Oltenia", i-a spus părintele Marchiş Prinţului Charles în timp ce-i oferea cartea.
La finalul vizitei, Prinţul a semnat în cartea de onoare a Bisericii Stavropoleos.
"Noi încercăm să prezentăm care e situaţia şi încercările pe care le facem în Oltenia şi în Moldova", a declarat pentru AGERPRES reprezentantul Pro Patrimonio, Şerban Sturdza, referindu-se la expoziţia de fotografie.
Timpul petrecut de Alteţa Sa Regală în Centrul Vechi al Capitalei nu a trecut neobservat de bucureşteni. Unii l-au aşteptat curioşi în faţa Bisericii Stavropoleos, alţii au imortalizat momentul de la ferestre locuinţelor.
Plimbarea în Centrul Vechi al Bucureştiului a fost cuprinsă în programul ultimei zile al vizitei oficiale pe care Alteţa Sa Regală o face în România.
Vizita oficială a Prinţului Charles în România a început miercuri, când Alteţa Sa Regală a depus o coroană de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.
Tot miercuri, Prinţul de Wales a fost primit, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis, care l-a decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în Grad de Mare Cruce, în semn de "preţuire pentru activitatea în România şi pentru promovarea imaginii acesteia în lume".
În cea de-a doua zi, joi, Prinţul Charles a vizitat Muzeul Satului 'Dimitrie Gusti', centrele Fundaţiei FARA, Delta Văcăreşti, Patriarhia Română şi s-a întâlnit cu premierul Sorin Grindeanu. De asemenea, Prinţul Charles a fost primit de Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu la Palatul Elisabeta şi a participat la o recepţie oferită de Ambasada Regatului Unit.
Vizita oficială a Alteţei Sale Regale în România se încheie vineri.