"Am rămas la această dezbatere pentru respectul pe care îl am pentru o instituție democratică a României. Tratez cu bună credință acest caz, în litera și în spiritul legii, dar permiteți-mi să o fac într-un mod lucid pentru a găsi soluțiile cele mai bune. Mi-ați sugerat și aici să modificăm prin OUG anumite legi. Nu-mi cereți însă să repet greșeli care au mai fost făcute. Am căutat și căutăm soluțiile pentru a permite dreptul la liberă exprimare a televiziunilor din grupul Antena. Dar ele trebuie făcute în limitele legii.
Vreau să separ în modul în care a acționat ANAF și pe care îl condamn în fața dumneavoastră. Și am atras atenția șefului interimar al ANAF că aceste reflexe trebuie să dispară nu doar de la ANAF ci din toate instituțiile care lucrează cu cetățenii. E nevoie de respect.
Una este modul în care au acționat și celălalt lucru este substanța și fondul în care au acționat. ANAF a respectat legea. Această hotărâre judecătorească există din 2014. Sesizările au fost făcute și anul trecut și pe perioada când domnul Teodorovici ere ministru la Finanțe.
Termenul de cinci zile: ele sunt prevăzute de lege. Sunt cinci zile pentru o evacuare voluntară. Asta nu înseamnă că după cele cinci zile vor fi evacuate cu forța. Solicitarea ANAF poate fi contestată, nu se pune problema ca fizic Antenele să părăsească clădirea în cinci zile. Dacă există soluții pentru a facilita acest transfer dintr-o clădire în alta, le vom accepta. Închirierea, aceeași lege prevede că un imobil confiscat poate fi valorificat doar prin vânzare. Legislativul poate modifica legea, dar nu o poate interpreta legea", a declarat Dacian Cioloș în cuvântul de final al ședinței Senatului pe tema somației ANAF de a fi evacuate sediile Antenelor.
Și eu îmi doresc ca Antenele să emită în continuare.
Ați făcut o referire la TVR, mă bucur că acest subiect revine în atenția Parlamentului, Consiliul de Administrație e numit de Parlament.
Dacian Cioloș a vorbit, miercuri, în plenul Senatului, despre situația sediilor televiziunilor din trustul Intact. Premierul a declarat că a cerut noii conduceri ANAF să reanalizeze modul în care își desfășoară activitatea, astfel încât atitudinea agenților să fie una de respect față de cetățeni și față de contribuabili.
ASCULTAȚI LIVE ȘEDINȚA DIN PLENUL SENATULUI„Așa cum Parlamentul reprezintă în stat puterea legislativă, Guvernul reprezintă puterea executivă, iar justiția, puterea judecătorească. În speța pe care ați propus-o astăzi, o instituție s statului aflată în subordinea Guvernului a decis să aplice o decizie judecătorească rămasă definitivă. Nu este vorba despre un atac la dreptul de liberă exprimare sau la libertatea presei pe care Guvernul pe care îl conduc pot să vă asigur că le respctă pe deplin. Mai mult, trebuie să vă spun că decizia ANAF nu vizează activitatea jurnaliștilor. Posturile de televiziune nu își pierd licențele. Încetarea emisiei este întotdeauna apanajul CNA. Televiziunile vor emite inclusiv luni din sediile aflate în discuție din simplul motiv că suntem abia la începutul unui proces legal de intrare în posesie a unui bun al statului care ar putea să mai dureze încă luni bune”, a declarat premierul.
„Guvernul României respectă legile și, implicit, hotărârile judecătorești, iar ANAF a pus în executare o sentință judecătorească rămasă definitivă. ANAF a acționat în virtutea atribuțiilor legale, ca și organ de executare, acțiunile fiind făcute în vederea valorificării acestor bunuri. Pe 8 februarie 2016, în ședința condusă de fostul președinte ANAF, s-a decis punerea în aplicare a unei sentințe definitive. Notificarea de evacuare a fost trimisă pe 15 februarie. Eu nu am fost informat de această decizie, dar nici nu trebuia să fiu informat”, a adăugat Dacian Cioloș.
„Am cerut conducerii ANAF să reanalizeze modul în care se raportează la contribuabil în exercitarea atribuțiilor lor. Reprezentanții instituțiilor statului nu trebuie să aibă o atitudine de intimidare sau represivă”, a mai precizat premierul.
„Termenul dat pentru evacuare voluntară este unul stipulat de Codul de Procedură Civilă și nu este stabilit de ANAF. Acesta este de 5 zile, conform legii, și se aplică tututror persoanelor juridice pentru evacuare. Nu există termene diferite pentru televiziuni sau alte tipuri de activități. La ora actuală, singura metodă de valorificare a bunurilor statului este reglementată de ordonanța care presupune doar vânzarea bunurilor ca formă de valorificare a acestora”, a explicat Dacian Cioloș.
Senatul a decis, la propunerea președintelui Călin Popescu-Tăriceanu, să îi solicite premierului Dacian Cioloș să vină, miercuri, în plen, ca să explice acțiunea instituțiilor din subordinea Guvernului la adresa televiziunilor trustului Intact.Decizia a fost luată marți de senatori cu 70 de voturi pentru, două împotrivă și trei abțineri. Toate grupurile parlamentare s-au exprimat în sprijinul propunerii președintelui Senatului.
Imobilele în care își desfășoară activitatea posturile de televiziune Antena 1 și Antena 3 trebuie evacuate în termen de cinci zile, în urma notificării primite, luni, de la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București, care pune în executare sentința penală din 2013, rămasă definitivă.
Premierul Dacian Cioloș a confirmat că va merge miercuri, în plenul Senatului, dar a precizat că nici el, și nici ministrul de Finanțe nu au fost întrebați de ANAF privind cazul Antenelor.