Un copil din doi are probleme cu greutatea corporală. În trei din patru boli, obezitatea a devenit un factor de risc. Sunt statistici alarmante care totuşi nu par să sperie pe nimeni.
În farfuriile copiilor găsim numai alimente interzise: multă ciocolată, prăjituri cât cuprinde şi fast-food-ul de toate zilele.
Odată plecat la şcoală, Cristi uită repede de mâncarea sănătoasă de acasă şi mănâncă orice. Aşa se face că la doar 12 ani, Cristi a ajuns să cântărească peste 60 de kilograme.Povestea lui Cristi este doar una din miile de acest fel. În România, 15.000 de copii au trecut pragul obezităţii, iar unul din doi se luptă cu kilogramele în plus.
Marius are 10 ani şi este în clasa a doua. Visează să fie un mare fotbalist, dar kilogramele în plus îl cam încurcă la antrenamente. Cu greu se poate obişnui cu regimul alimentar care ar trebui să îl ducă pe calea cea bună.Nu doar alimentele au făcut ca problema obezităţii să explodeze. Sedentarismul are şi el un rol deloc de neglijat. Iar obiceiurile alimentare şi cele de mişcare se învaţă în primii ani de viaţă.
Obezitatea infantilă a ajuns la proporţii alarmante în Uniunea Europeana. 14 milioane de copii sunt supraponderali şi numărul lor creşte anual cu 400.000. Este motivul pentru care campanii din toate ţările europene cer Uniunii să recunoască obezitatea drept boală cronică.