Ministrul Tudorel Toader, a vorbit, într-un interviu acordat în exclusivitate lui Mihai Gâdea, la emisiunea „Sinteza zilei”, despre cel mai aprig război dus în culisele puterii, război a cărui miză este însăși independența Justiției.
Tudorel Toader a arătat că gestul procurorului general al României, Augustin Lazăr, de a convoca toţii şefii de parchete din ţară, la o şedinţă în care s-a votat proiectul privind modificările aduse legilor justiţiei, iese din cadrul atribuțiunilor sale legale și constituționale.
Despre controlul cerut la DNA
”Am cerut controlul de fond, managerial, atât la DNA cât și la Parchetul General și la ÎCCJ pentru că un astfel de control nu a mai fost făcut de 10 ani de zile. În 10 ani de zile s-au schimbat foarte multe. (...) Am așteptat și eu, ca și dvs. raportul/rezultatele controlului pe care nu l-am primit până acum”, a spus ministrul Tudorel Toader, la Antena 3.
”M-aș bucura dacă opinia publică începe să înțeleagă faptul că în România justiția scârțâie din toate încheieturile și că trebuie resetată și adusă în parametrii instituționali. Referitor la CSM, ceva scârțâie și acolo”, a spus ministrul Toader.
Despre independența Inspecției Judiciare
”Câtă vreme CSM-ul, care reprezintă magistrații din România, garantul independenții Justiției, adoptă regulamentul de funcționare a Inspecției Judiciare, am mari rezerve asupra faptului că Inspecția Judiciară e cu adevărat independentă. Inspectorii de la Inspecția Judiciară controlează anumiți procurori, după care trebuie să meargă la CSM, care să îi valideze rezultatele inspecției”, a explicat Tudorel Toader.
Despre convocarea șefilor parchetelor din țară, pe tema legilor din Justiție
Ministrul Tudorel Toader a precizat, la Antena 3, că inițiativa procurorului general al României, Augustin Lazăr, de a convoca şefii de parchete din ţară, pentru a discuta pe marginea proiectului privind modificările aduse legilor justiţiei, nu a fost una corectă.
”Sigur că poate să facă, din moment ce a făcut. Întrebarea este dacă e corect ce a făcut. (...) Era în competența dânsului să convoace cei 2950 de procurori să analizeze un proiect de lege și să îl supună la vot? Categoric nu! Pentru că, pe legile justiției, avizator este CSM-ul care are o secție pentru procurori și una pentru judecători”, a spus Toader.
Ceea ce a făcut procurorul Augustin Lazăr iese din cadrul atribuțiunilor legale și constituționale, a mai spus Tudorel Toader.
„Demnitatea de ministru nu am acceptat-o ca să îmi lustruiesc cartea de vizită”
”Eu am stat de-a lungul carierei profesionale pe scaune diferite si am exercitat funcții diferite. Noi, aici, ca români, în general, vă asigur că multe funcții în România sunt ocupate fără o acoperire a competențelor profesionale necesare respectivei funcții. Eu am stat pe scaunul de judecător zece ani de zile, la CCR, și am participat în decizii colective la judecata legilor. Acum sunt pe scaunul de ministru al Justiției deși, am mai spus-o și o repet, mi-am asumat o grea misiune. Am suspendat funcției exercițiul de rector la prima universitate din România modernă. (...) De data aceasta sunt pe scaunul ministrului Justiției, cu toate experiențele acumulate până în prezent și cunoscând arhitectura statului de drept. Demnitatea de ministru al Justiției nu am acceptat-o ca să îmi lustruiesc cartea de vizită pentru că, vă mărturisesc faptul că imi era suficientă cea pe care o aveam. Am acceptat propunerea de a ocupa portofoliul Justiție asumându-mi misiunea și rolul pe care știu că îl are ministrul Justiției”, a spus Tudorel Toader, la Antena 3.
Scandal în Inspecția Judiciară, pe tema controlului la DNA
Inspecţia Judiciară a finalizat pe 25 august controlul la Direcţia Naţională Anticorupţie, inspectorii având termen până pe 6 octombrie să înainteze raportul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Controlul IJ la DNA privind eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor de către conducerea instituţiei a început pe 17 iulie.
Potrivit unor informaţii apărute în presă, coordonatoarea echipei care a făcut controlul la DNA, inspectorul Elena Rădescu, a trimis CSM o notă în acuza o persoană din conducerea IJ de imixtiuni de natură a perturba activitatea instituţiei verificate, iar pe două colege de lipsă de tact.
Citește și:
Despre întâlnirea cu ambasadorul SUA: „Din principiu, nu poate să mă cheme la mine în birou”