Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu: "Anul acesta ne răpește oameni care au scris istorie în România. Draga Olteanu Matei este unul dintre ei"

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu: "Anul acesta ne răpește oameni care au scris istorie în România. Draga Olteanu Matei este unul dintre ei"

"Am crescut urmărind rolurile sale, ne-am bucurat de interpretarea sa, am râs și plâns împreună. Să nu uităm nicio clipă să ne cinstim valorile”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, după ce, în noaptea de marţi spre miercuri, actriţa Draga Olteanu Matei a murit în spital.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu: "Anul acesta ne răpește oameni care au scris istorie în România. Draga Olteanu Matei este unul dintre ei"
Sursa foto: Facebook
de Mia Lungu    |    18 Noi 2020   •   13:45

"Anunţul medicilor de la Spitalul 'Sfântul Spiridon' ne afectează pe toţi. Anul acesta devine tot mai aspru cu noi şi ne răpeşte oameni dragi, oameni care au scris istorie în România. Draga Olteanu Matei este unul dintre ei şi e dureros că trebuie să ne luăm rămas bun. Am crescut urmărind rolurile sale, ne-am bucurat de interpretarea sa, am râs şi plâns împreună. Să nu uităm nicio clipă să ne cinstim valorile", a declarat Bogdan Gheorghiu, într-un comunicat de presă.

Reprezentanţii Ministerului Culturii și-au luat "rămas bun" de la Draga Olteanu Matei, care "a părăsit scena lumii" în noaptea de marţi spre miercuri.

"După o carieră de aproape 55 de ani, Draga Olteanu Matei a părăsit scena lumii noaptea trecută. Teatrul și filmul românesc au pierdut un nume și un chip de referinţă, cel pe care generații întregi de spectatori și telespectatori l-au asociat zeci de ani cu personajele marii noastre actrițe.", a transmis Ministerul Culturii pe pagina de Facebook a Instituției.

Aceștia i-au adus un omagiu, menționând că actrița "a facut parte din generația de aur a teatrului românesc. „Chirița in Iași”, „Gaițele”, „Hagi Tudose”, „Domnișoara Nastasia” sunt spectacole care au devenit extrem de apreciate și cunoscute de toți românii. Cariera sa a însemnat 90 de filme, 50 de piese de teatru și 100 de roluri de televiziune."

Pentru contribuția adusă teatrului și cinematografiei românești, Draga Olteanu Matei a primit numeroase premii, titluri și diplome. În 2002, i-a fost acordată distincţia Ordinul Naţional „Steaua României” de către Preşedinţie, iar în 2014 i-a fost înmânat Ordinul „Coroana României” în grad de Ofiţer, de către principesa Margareta. Din anul 2011 are o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti.

Ministerul Culturii a omagiat-o la Ateneul Român, în ianuarie 2018, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale.

Rămas bun, Draga Olteanu Matei! După o carieră de aproape 55 de ani, Draga Olteanu Matei a părăsit scena lumii...

Posted by Ministerul Culturii on Wednesday, 18 November 2020

A murit Draga Olteanu Matei. Actriţa avea 87 de ani

Actriţa Draga Olteanu Matei a încetat din viaţă, noaptea trecută, la spitalul judeţean "Sfântul Spiridon" din Iaşi, după câteva zile în care medicii au încercat să facă totul pentru a o salva.

Actriţa a ajuns la Iaşi vineri după-amiază în stare gravă, cu hemoragie digestivă masivă, fiind trasportată de la Spitalul din Piatra Neamţ. Şefa Unităţii de Primiri Urgenţe de la SMURD Iaşi, Diana Cimpoeșu, a confirmat că Draga Olteanu Matei a fost internată la secţia ATI, cu patologie gastroenterologică.

Vârsta înaintată şi starea critică în care pacienta a ajuns la Iaşi i-au determinat, încă de la început, pe medici să fie rezervaţi în privinţa pronosticului clinic.

A murit Draga Olteanu Matei. Peste 6 decenii închinate teatrului, filmului şi televiziunii

Draga Olteanu Matei a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" în 1956 şi a debutat în teatru în acelaşi an, în piesa "Ziariștii" de Alexandru Mirodan.

A cunoscut consacrarea cu roluri în piese din dramaturgia autohtonă: "Coana Chirița" după Alecsandri, "Gaițele" de Kiritescu (1977), "Hagi Tudose" de Barbu Ștefănescu Delavrancea.

În televiziune a făcut un cuplu memorabil cu regretatul Amza Pellea, jucând-o pe Veta, soția lui Nea Mărin.

Cuplul Veta - Nea Mărin a ajuns şi pe marele ecran, în filmul lui Sergiu Nicolaescu, "Nea Mărin miliardar", unul dintre cele mai mari succese comerciale ale cinematografiei româneşti.

După ce s-a pensionat 2007 şi a părăsit scena Teatrului Naţional, Draga Olteanu Matei s-a retras la Piatra Neamț, unde a înființat compania teatrală "Teatrul Vostru".

×
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close