Antena 3 CNN Actualitate Locale Doi miniştri NATO, în vizită la Baza Militară de la Cincu. Bogdan Aurescu: "România va continua să rămână un aliat responsabil"

Doi miniştri NATO, în vizită la Baza Militară de la Cincu. Bogdan Aurescu: "România va continua să rămână un aliat responsabil"

Ministrul de Externe din Franţa, Catherine Colonna, şi ministrul de Externe din Olanda, Wopke Bastiaan Hoekstra, au venit în această dimineaţă la baza militară de la Cincu, care adăposteşte trupele NATO.

Doi miniştri NATO, în vizită la Baza Militară de la Cincu. Bogdan Aurescu: "România va continua să rămână un aliat responsabil"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Alexandra Cojoianu    |    27 Ian 2023   •   13:01

Vizita vine într-un context tensionat după ce Germania a aprobat livrarea de tancuri Leopard doi Ucrainei, iar Rusia drept răspuns a bombardat mai multe oraşe din Ucraina.

Toate părțile au reiterat sprijinul în a menține stabilitatea și securitatea pe flancul estic al NATO. Bogdan Aurescu a mulțumit națiunilor implicate, și Franței în mod special.

Ministrul francez de externe a mulțumit României pentru suportul pe care îl acordă. Totodată, au apreciat efortul militarilor de la Cincu în continua lor pregătire.

Înaintea vizitelor oficiale, în România ministrul francez de externe a efectuat o deplasare neanunţată în oraşul ucrainean Odesa, unde a avut o întrevedere cu omologul său ucrainean.

După vizita de la Cincu, miniştrii de externe ai României, Franţei şi Olandei vor discuta la Bucureşti despre aderarea României la Schengen. Invazia Rusiei în Ucraina, evoluţiile din republica Moldova şi cooperarea în cadrul NATO.

Citeşte şi: Sute de militari din mai multe țari participă la exercițiul "Black Scorpions", la Cincu

Comunicat de presă

Vizita ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu, alături de omologii din Franța și Olanda
 
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a efectuat astăzi, 27 ianuarie 2023, alături de vice-premierul și ministrul afacerilor externe al Regatului Țărilor de Jos, Wopke Hoekstra, și de ministrul pentru Europa și afaceri externe al Republicii Franceze, Catherine Colonna, o vizită la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu, județul Brașov.

Vizita comună a miniștrilor de externe olandez și francez în România reprezintă o reconfirmare a cooperării foarte bune a României cu ambele state, în plan bilateral, dar și pe plan european și în cadrul NATO, precum și a interacțiunii trilaterale eficiente între București, Paris și Haga. Astfel, ulterior vizitei la Cincu, cei trei miniștri vor avea o rundă de consultări politice în format trilateral, la București, urmată de o conferință comună de presă. 

Programul vizitei la Cincu a șefilor celor trei diplomații a cuprins interacțiuni cu personalul militar, mai ales francez și olandez, precum și vizitarea unor facilități militare utilizate în comun de trupele aliate desfășurate în România. 

Alocuțiunea susținută de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu cu acest prilej:

Doamnă ministru Colonna,  chère Catherine, domnule ministru Hoekstra, dear Wopke,

Dragi militari aliați, Excelențele Voastre, doamnelor și domnilor,

Mă bucur să fim astăzi aici, alături de militarii noștri români și de cei francezi și olandezi! Prezența militarilor aliați în Baza Militară de la Cincu este o dovadă clară a unității și solidarității aliate și contribuie la consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, la Marea Neagră, care este, așa cum cunoașteți, o zonă de interes strategic pentru Alianța Nord-Atlantică. 

De asemenea, această prezență reprezintă contribuția dumneavoastră concretă la întărirea apărării și securității României și a întregului spațiu euroatlantic.

Doamnă ministru Colonna, mulțumesc Republicii Franceze pentru asumarea rolului de națiune-cadru pentru Grupul de Luptă din România, precum și pentru rapiditatea cu care trupele și echipamentele au fost desfășurate în țara noastră.

Domnule ministru Hoekstra, mulțumesc, de asemenea, Țărilor de Jos, pentru sprijinul arătat României și pentru prezența trupelor olandeze pe teritoriul nostru. 

Suntem, în egală măsură, recunoscători tuturor partenerilor care au demonstrat în mod concret solidaritate și angajament strategic, prin decizia de a trimite trupe în România.

Vă mulțumesc dumneavoastră, fiecăruia în parte, dragi militari aliați, pentru înalta misiune pe care v-ați asumat-o. Prezența dumneavoastră aici reconfirmă credibilitatea Alianței, într-un context dificil pentru securitatea europeană și euroatlantică. 

În egală măsură însă, prezența dumneavoastră aici este și o ilustrare fermă și fără echivoc a principiului aliat „toți pentru unul și unul pentru toți”, așa cum este prevăzut de Articolul 5 al Tratatului de la Washington privind NATO, principiu care asigură apărarea fiecărui centimetru de teritoriu al Alianței. 

Misiunea dumneavoastră oferă oportunitatea de a vă pregăti împreună, de a participa la exerciții într-un mediu care să permită consolidarea interoperabilității forțelor NATO și a capacității de a acționa unitar și coerent pentru prezervarea valorilor noastre comune și a unui mediu de securitate stabil și sigur. 

Doar împreună putem asigura pacea și securitatea euroatlantică!

România va continua să rămână un aliat responsabil, devotat principiilor Alianței, care își respectă angajamentele asumate în cadrul NATO. 

Am subliniat acest lucru și la reuniunea ministerială de externe pe care am găzduit-o la București, la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, care a fost și prima reuniune NATO găzduită de un stat aliat de pe Flancul Estic, după declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Reuniunea de la București a arătat rolul major pe care România îl joacă pentru securitatea euroatlantică și pentru securitatea pe Flancul Estic, în această zonă, la Marea Neagră, și reiterez, și cu această ocazie, hotărârea noastră de a depune toate eforturile pentru asigurarea securității euroatlantice. 

Și vă asigur că vom continua, în același spirit, implementarea deplină a deciziilor Summitului de la Madrid și pregătirea corespunzătoare a rezultatelor Summitului NATO de la Vilnius, din acest an, așa încât postura de descurajare și apărare pe Flancul Estic să fie consolidată, iar cetățenii noștri să fie mai bine apărați.

Dragi militari, 
Vă mulțumesc încă o dată și vă transmit recunoștința poporului român pentru faptul că sunteți aici, pentru hotărârea și reziliența cu care vă faceți datoria. 

Doar o forță credibilă și puternică poate constitui un factor eficient de descurajare. Eforturile fiecăruia dintre dumneavoastră contribuie, fără îndoială, la eficiența NATO, ca cea mai puternică și de succes Alianță din istorie!
 
Vă mulțumesc și vă doresc succes în misiunea dumneavoastră!

×
Subiecte în articol: NATO baza militara Cincu
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close