Antena 3 CNN Actualitate Locale Alertă medicală în Prahova! Bărbat din Urlaţi, infectat cu botulism, după ce ar fi mâncat conserve de peşte

Alertă medicală în Prahova! Bărbat din Urlaţi, infectat cu botulism, după ce ar fi mâncat conserve de peşte

Alertă medicală în Prahova! Un bărbat a ajuns de urgenţă la spital cu botulism, după ce ar fi consumat două conserve de peşte.

de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Apr 2024   •   07:48

Iniţial, bărbatul a mers la Spitalul orăşenesc Urlaţi, a primit tratament pentru simptomele digestive, însă în timpul tratamentului au apărut şi simptomele neurologice - nu putea înghiţi şi ridica pleoapele – el fiind trimis la spital la Ploieşti.

"I s-a prescris un tratament. În următoarele zile au apărut și simptomele neurologice, respectiv nu mai putea să ridice ploapele și nu mai putea să înghită. S-a prezentat din nou și a fost trimis către spitalul nostru cu suspiciunea de botulism, suspiciune care s-a și confirmat", a precizat Andrei Ilinca, director medical SJU Ploieşti.

Astfel, medicii au început o luptă contracronometru pentru a-i salva viaţa pacientului.

"În momentul de față starea este ameliorată deoarece a beneficiat deja de două doze de antitoxină boturinică, iar în cursul zilei de astăzi așteptăm cea de-a 3-a doză", a mai spus Andrei Ilinca, director medical SJU Ploieşti.

Doctorii au reuşit cu greu să găsească o doză de antitoxină botulinică. În România nu există antidotul, care a fost adus din Republica Moldova.

"A fost foarte greu. Am fost ajutați de Spitalul de boli infecțioase din Chișinău, deoarece pe teritoriul României nu au găsit acest medicament, acest antidot", a mai declarat Andrei Ilinca, director medical SJU Ploieşti.

Între timp, starea bărbatului s-a ameliorat.

"Botulismul este o intoxicație alimentară. Practic, omul ingeră toxina secretată de bacilul botulinic. Bacilul se dezvoltă într-un mediu fără oxigen. Secretă această toxină și pacientul când mănâncă, ingeră toxina gata preparată", a spus Dan Decebal, medic primar epidemiologie.

Pacientul va fi monitorizat 24 de ore din 24, până când starea lui de sănătate se va îmbunătăţi complet.

×
Subiecte în articol: botulism barbat conserve de pește Urlați
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close