Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, luni, despre fenomenul migraţiei şi ce impact va avea acesta asupra României.
"Cred că este bine să relatez discuţia despre fenomenul migraţiei care a avut loc în Consiliul European. Au avut loc mai multe discuţii succesive în Consiliu. Prima, în luna martie, care a fost un fel de discuţie de explorare, Comisia încercând să vadă punctul de vedere al fiecărui stat membru. Atunci am prezentat prima dată şi cred că am fost foarte clar, opinia României. Este nevoie de solidaritate, dar este mai bine ca fiecare stat să stabilească câţi refugiaţi poate să primească. S-a reluat discuţia în aprilie, discuţia a fost mai aprinsă de data asta, dar am optat exact la fel. România este pentru cote voluntare. Suntem de acord să participăm la misiuni pentru a combate fenomenul migraţiei ilegale. În iunie, în şedinţa Consiliului, Comisia a prezentat un concept, care printre altele a conţinut cotele obligatorii. Eu nu am fost de acord cu acelea, şi alte state membre au fost împotrivă. S-a ajuns la concluzia că ele nu pot fi impuse la acel moment. Acceptând ideea cotelor voluntare, fiecare stat analizează câţi refugiaţi poate să primească, Comisia analizează şi face propuneri" a spus preşedintele Klaus Iohannis.
România a stabilit o cotă de aproape 1.800 de refugiaţi, iar preşedintele crede că nu există motive de panică.
"România a comunicat că poate să primească 1.785 de refuţiaţi. 1.705 care sunt deja în perimetrul. Între timp am văzut cu toţii că presiunea publică a devenit foarte mare. Zeci de mii de oameni au intrat în UE, au apărut probleme de logistică, de principiu, au fost încălcate normele spaţiului Schengen, cele de la Dublin. Am văzut tragedii umane, situaţii care sunt greu de imaginat, dar, pe acest fond au apărut speculaţiile şi aici vreau să spun foarte clar: în România nu există niciun fel de presiune al unui val migraţionist. Nu avem un aflux semnificativ de refugiaţi. Nu se constată o creştere în România a numărului de refugiaţi, sunt fluctuaţii foarte mici. Fenomenul este important pentru noi, fiindcă suntem în UE, însă în România nu apare o presiune din această zonă. Putem să tratăm problema cu calm, cu răspundere, cu solidaritate. Nu este cazul să reacţionăm isteric, cum sigur nu este cazul să ne arătăm latura xenofobă" a explicat Klaus Iohannis.
Preşedintele crede că nu va trebui reanalizată cota şi a dezminţit informaţiile apărute în presa străină, care afirma că României i se vor impune până la 6.000 de refugiaţi.
"Trebuie să fim solidari cu celelalte ţări din UE. Trebuie păstrate cotele voluntare. Nu cred că introducerea cotelor obligatorii este soluţie. Acest punct de vedere îl voi prezenta şi în şedinţa CSAT de săptămâna viitoare. Datele preliminare ne arată că suntem îndreptăţiţi să cerem cote voluntare. Acum, toată lumea se întreabă câţi refugiaţi primim. Am citit date dintre cele mai contradictorii. Nu există încă niciun proiect care ne-a fost prezentat din partea Comisiei Europene. Toate aceste date sunt speculaţii jurnalistice. La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc o şedinţă informală a miniştrilor de Externe, Comisia nu a prezentat niciun proiect. Când vom cunoaşte conceptul prezentat de Comisie vom putea reacţiona, din acest motiv am temporizat şedinţa CSAT. Deci, 1.700 şi ceva. Atâţia refugiaţi vor veni maxim în România. Mai mult nu" a mai spus Klaus Iohannis.