Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să îşi continue activitatea într-o funcţie de execuţie la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti la încetarea mandatului, anul viitor, solicitarea fiindu-i aprobată marţi de Secţia pentru procurori.
Cererea lui Niţu a fost analizată şi aprobată, marţi, de Secţia pentru procurori a CSM, după suplimentarea ordinii de zi a şedinţei secţiei.
Astfel, după terminarea mandatului de procuror general al României, în mai 2016, Niţu va putea reveni la Ploieşti, unde a lucrat ultima oară în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova. Niţu ar urma să fie procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.
Tiberiu Niţu a fost numit în funcţie în mai 2013 pentru un mandat de trei ani.
Procurorul general al României este numit de preşedintele Româniai, la propunerea ministrului Justi?iei, cu avizul CSM, pentru un mandat de trei ani cu posibilitatea reînnoirii o singură dată.
Tiberiu Niţu şi-a început cariera de magistrat în anul 1995, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti, exercitând ulterior următoarele funcţii: februarie 1999 - februarie 2002 prim-procuror adjunct în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti; februarie 2002 - februarie 2005 prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti; martie 2005 - iulie 2006 procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism; august 2006 - iunie 2008, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.
Apoi, Niţu a deţinut funcţia de prim-adjunct al procurorului general al României în perioada 27 iunie 2008-27 iunie 2011, anterior acestei perioade el fiind delegat pe această poziţie timp de zece luni. Concret, el a fost mâna dreaptă a procurorului general al României Codruţa Kovesi timp de aproape patru ani.
În septembrie 2011, el a fost numit inspector în cadrul Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii pe zonele Muntenia-Oltenia-Dobrogea, funcţie din care a preluat mandatul de procuror general.