Acum ne putem lăuda doar cu vulcanii noroioși, cum ar fi cei de la Pâclele Mari. Odinioară, dar nu cu foarte mult timp în urmă, a existat și pe actualul teritoriu românesc activitate vulcanică mai serioasă.
După cum se zice, ultimul vulcan activ de pe plaiurile mioritice s-a stins în urmă cu vreo zece milenii. Alții vorbesc, însă, de o stingere care „s-a dat”, pentru acest Vezuviu autohton, în perioade ceva mai îndepărtate… Realitatea cea mai ușor de constatat? Vulcanul despre care vorbim este stins și nu mai dă semne de viață!
Contează mai puțin când a încetat activitatea vulcanică, cât contează că putem vizita uriașul crater al unui fost vulcan chiar în inima României, în județul Brașov. Este un lucru pe care nu-l știe tot românul. Sau prea puțini îl știu! Vulcanul adormit pe vecie (sau, cine știe?!) se află în comuna Racoș, unde o vreme a existat o carieră de zgură. Acum situația e infinit mai bună: zona e pusă sub protecție.
Fostul vulcan este în siguranță. Statutul de rezervație naturală geologică ar fi trebuit să fie acordat de la început. Pentru că nu oricine are în ogradă un (fost) vulcan.
Continuarea, pe cunoastelumea.ro.