În primele zile ale lui 1974, câțiva muncitori ce lucrau la o balastieră pe malul râului Mureș, la Est de Aiud, dau, la o adâncime de peste 10 metri, peste trei obiecte îngropate: primele două s-au dovedit a fi oase de mastodonți, cel de-al treilea reprezintă un mister total, nerezolvat nici până în zilele noastre, potrivit A1.ro.
Dacă în privința rămășițelor unor animale care au trăit cu zeci de mii de ani înainte pe teritoriul țării noastre totul este extrem de clar, bucata de metal descoperită - botezată ”Călcâiul de aluminiu de la Aiud” -, găsită alături de oase de mamut, a suscitat - și încă suscită - un interes uriaș.
Având forma unui ciocan fără mâner, obiectul a fost trimis, imediat, la Institutul de Arheologie din Cluj-Napoca, spre a fi examinat. Cu două kilograme greutate și două găuri de forme diferite, ”călcâiul” are în componența sa 12 elemente diferite, de la aluminiu, 89 la sută, până la cobalt, 0,0023 la sută ori bismut, 0,0003 la sută. Stratul subțire de oxid de aluminiu care-l îmbracă pare că datează de acum 300-400 de ani. Atunci s-au făcut mai multe supoziții:
1) S-A ADMIS CĂ ARTEFACTUL ARE PATRU SECOLE DE ”VIAȚĂ”. Aluminiul nu se găsește liber în natură, ci doar în combinație cu alte metale. Pentru acest proces, este necesară o temperatură de 1.000 de grade, iar tehnologia de separare a metalelor a apărut pe la 1880.
2) S-A SPUS CĂ AR FI VORBA DESPRE O CIVILIZAȚIE PREISTORICĂ. Cum ”călcîâiul” a fost descoperit lângă niște oase de mastodont aproximate la 20.000 de ani, s-a presupus că și obiectul din metal provine din acea vreme. Logic, și această ipoteză a căzut.
3) A FOST PARTE A UNUI AVION CE NU S-A PRĂBUȘIT. În anul 2000, istoricul clujean Mihai Wittenberger a presupus că este piesă de avion. Cercetările au arătat că poate fi vorba de o bucată din trenul de aterizare al unui Messerschnmitt ME 262 (avion german de vânătoare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial). Pentru că fusese descoperit la o adâncime atât de mare, s-a presupus că artefactul s-a desprins de aparatul de zbor și a căzut pe pământ. Ipoteza, deși pare cea mai apropiată de realitate, cade, pentru că indiferent de consistența solului, e greu de crezu că piesa putea înainta în pământ 10 metri! În plus, nu s-a raportat niciun accident aeronautic în zonă, ori fără un tren de aterizare, avionul nu poate lua contact cu solul.
4) S-A VORBIT DESPRE EXTRATEREȘTRII ȘI OZN-URI. ”Obiectul nu este de provenineță terestră, ci face parte din componența unui OZN aterizzat aici în preistorie”, au spus iubitorii ufologi. Revistele de specialitatea au analizat problema mai bine de 30 de ani, însă fără o concluzie exactă.