In momentele de dinaintea mortii, inima joaca rolul principal, sustineau, pana de curand, oamenii de ştiinta. Mai precis, incetarea batailor inimii duce la oprirea circulatiei sangvine, dupa care celelalte organe mor rapid din cauza lipsei oxigenului.
O cercetare recenta, insa, vine sa contrazica aceasta teorie unanim acceptata, potrivit 3dots.ro.
Conform rezultatelor unui studiu recent, in ultimele clipe de viata creierul indeplineşte un rol mai important decat inima.
Oamenii de ştiinta au facut un experiment pe cobai, in care au urmarit atat activitatea cardiaca, cat şi activitatea cerebrala in momentele dinaintea mortii rozatoarelor din cauza lipsei de oxigen. Ei au descoperit ca, in acele momente, creierul transmite o furtuna de semnale chimice spre inima.
Dupa ce au blocat transmiterea acestor semnale de la creier spre inima, cercetatorii au observat ca şoarecii au supravietuit un timp mai indelungat. Daca un proces similar se intampla şi in cazul oamenilor, ar fi posibila creşterea sanselor de supravietuire ale unui pacient prin oprirea semnalelor transmise de creier spre inima.