Antena 3 CNN Actualitate O icoană dispărută acum 40 de ani a fost restituită Mânăstirii Cernica. Misterul obiectului de cult cu valoare deosebită

O icoană dispărută acum 40 de ani a fost restituită Mânăstirii Cernica. Misterul obiectului de cult cu valoare deosebită

O icoană din vechiul iconostas al Bisericii "Sfântul Nicolae" de la Mănăstirea Cernica, descoperită la aproape 40 de ani de la dispariție, va reveni în patrimoniul Mănăstirii Cernica.

de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Mai 2024   •   10:49

Obiectul de cult a fost restituit așezământului monahal din apropiere de București după ce un român a primit-o cadou şi a vrut să vândă.

”Duminica Samaritencei" ar fi fost cumpărată de la o altă casă de licitație, în 2015, și oferită cadou donatorului anonim.

”Am putea spune că s-a încheiat pătimirea acestei icoane, ea făcând parte dintr-o catapeteasmă a Bisericii ”Sfântul Nicolae” din cadrul Mânăstirii Cernica, datând de pe la 1800, 1817, catapeteasmă făcută de părinții din Mânăstirea Cernica, care o parte din ei erau constituiți într-o școală de pictură”, a spus Vasile Pârjol, stareț Mânăstirea Cernica.

Icoana cu o valoare deosebită a fost descoperită de Casa de Licitații Artmark și restaurată.

”Această icoană se întoarce astăzi la Mânăstirea Cernica. Este o icoană foarte frumoasă, o icoana valoroasă, pentru că aparține Școlii de pictură românească de secol XVIII.

Dincolo de valoarea ei artistică, este vorba de o valoare teologică, de vreme ce această icoană conține scena superb redată a întâlnirii memorabile pe care o găsim în Evanghelie, aceea dintre Isus și femeia samarineancă”, a spus Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Patriarhia Română.

Mai multe piese din vechea catapeteasmă a acestei biserici, care a fost demontată, sunt expuse în muzeul mânăstirii, icoana de faţă întregind patrimoniul monahal.

×
Subiecte în articol: icoana Mănăstirea Cernica
Parteneri
Ce trebuie să știe românii care iau bani pe sticle reciclate
x close