Antena 3 CNN Actualitate Foști și actuali șefi DIPI, urmăriți penal. DNA: Rareş Văduva a schimbat destinaţia unor fonduri şi a refuzat declasificarea unor înscrisuri

Foști și actuali șefi DIPI, urmăriți penal. DNA: Rareş Văduva a schimbat destinaţia unor fonduri şi a refuzat declasificarea unor înscrisuri

7 minute de citit Publicat la 18:34 29 Aug 2016 Modificat la 18:34 29 Aug 2016
vaduvaa.jpg
Foto: Agerpres

UPDATE: Rareş Văduva, şef al DIPI, este acuzat de procurorii DNA că, prin aprobarea unor rapoarte, a schimbat destinaţia unor fonduri alocate pentru cheltuieli operative către cheltuieli de protocol, dar şi că a refuzat, cu încălcarea legii, declanşarea procedurii de declasificare a unor înscrisuri în scopul excluderii probelor, se arată într-un comunicat al DNA.

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de următoarele persoane cu funcţii de conducere în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI):

*Rareş Văduva, comisar şef, la data faptelor subsecretar de stat la DIPI, ulterior şi în prezent şef al DIPI, cu rang de secretar de stat, pentru deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu, toate în formă continuată, precum şi favorizarea făptuitorului şi obstrucţionarea justiţiei;

* Gheorghe Nicolae, chestor principal de poliţie, la data faptelor şef al DIPI, pentru delapidare, fals intelectual, uz de fals, toate în formă continuată, precum şi două infracţiuni de abuz în serviciu, din care una în formă continuată;

*Gelu-Marin Oltean, chestor principal de poliţie, la data faptelor şef al DIPI, pentru delapidare, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu;

*Nelu Zărnică, chestor principal de poliţie, la data faptelor şef adjunct al DIPI, pentru deturnare de fonduri în formă continuată, fals intelectual şi uz de fals, în formă continuată;

*Gheorghe Popa, comisar şef de poliţie, la data faptelor şef adjunct al DGIPI (structură operativă a DIPI), pentru deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu, toate în formă continuată şi delapidare;

* Ioan-Dorin Popa, comisar şef, la data faptelor şef adjunct Diviziune administrativă a DIPI, pentru deturnare de fonduri, delapidare, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu, toate în formă continuată.

Ce acuzații le sunt aduse - COMUNICATUL DNA

În cursul anului 2014, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., suspectul Oltean Gelu-Marin și-a însușit suma de 15.000 lei, iar pentru aceasta, într-un raport întocmit ulterior, a atestat în fals existența unor cheltuieli operative. Pentru a ascunde delapidarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, înregistrarea în evidențele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare „secret”, a unui înscris care nu conținea nicio informație a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securității naționale.

În cursul anului 2014, suspectul Popa Gheorghe, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., și-a însușit suma de 1.500 lei. Totodată, în aceeași perioadă, prin aprobarea a două rapoarte, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ, a schimbat destinația legală a sumei totale de 1.350 lei, alocate instituției pentru cheltuieli operative.

Pentru a ascunde delapidarea și deturnarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, înregistrarea în evidențele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare „secret”, a unor înscrisuri care nu conțineau nicio informație a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securității naționale.

Suspectul Popa Ioan-Dorin, având calitatea de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., prin aprobarea unui număr de 100 de rapoarte înregistrate la D.I.P.I. în anul 2014, a schimbat, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol și pentru înzestrarea instituției - cheltuieli care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ, destinația legală a sumei totale de 210.045,94 lei, alocate instituției pentru fonduri operative. Sub pretextul unor cheltuieli operative, acesta și-a însușit suma de 44.833,44 lei. Pentru a ascunde deturnarea și delapidarea de fonduri, acesta a dispus, cu încălcarea legii, înregistrarea unor înscrisuri care nu conțineau nicio informație a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securității naționale, în evidențele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I.

Folosind același mod de operare, în cursul anului 2015, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., suspectul Nicolae Gheorghe și-a însușit mai multe sume de bani, în total 10.000 lei, iar pentru acesta, în patru rapoarte, a atestat în fals existența unor cheltuieli operative. Printr-o dispoziție emisă în anul 2015, în mod nelegal, a permis distrugerea mai multor rapoarte privind efectuarea unor cheltuieli operative, cu consecința vătămării intereselor legitime ale D.I.P.I. de a asigura respectarea legislației privind informațiile clasificate și de păstrare a documentelor financiar-contabile justificative.

În cursul anului 2015, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., prin aprobarea unor rapoarte, suspectul Văduva Rareș a schimbat destinația legală a sumei totale de 13.476,22 lei, alocată instituției pentru cheltuieli operative, banii fiind îndreptați către cheltuieli de protocol. Necesitatea efectuării unor cheltuieli operative a fost atestată în fals. În acest context, suma de 4.002 lei a fost solicitată printr-un raport, de suspectul Zărnică Nelu. Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, suspectul Văduva Rareș a dispus, cu încălcarea legii, înregistrarea unor înscrisuri care nu conțineau nicio informație a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securității naționale, în evidențele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I. Astfel a fost cauzată o vătămare a interesului legitim al statului român de a asigura transparența utilizării resurselor materiale ale instituțiilor publice.

În cursul anului 2016, suspectul Văduva Rareș, în calitate de secretar de stat în cadrul D.I.P.I., a refuzat, cu încălcarea legii, declanșarea procedurii de declasificare a înscrisurilor reținute ca mijloace de probă în dosarul nr. 20/P/2016, al Direcției Naționale Anticorupție, în scopul excluderii probelor care dovedesc vinovăția persoanelor inculpate în respectiva cauză penală. Fiind avertizat asupra consecințelor faptei sale, a refuzat să pună la dispoziția procurorului o serie de înscrisuri, a căror predare fusese dispusă conform Codului de procedură penală, în dosarul menționat.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

UPDATE: Chestorul Gheorghe Nicolae, fost şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), a fost audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie timp de o jumătate de oră, luni după-amiază.

La ieşirea din sediul DNA, el nu a dorit să facă declaraţii presei, iar avocatul său a spus că este vorba despre o serie de cercetări aflate în derulare.

"În momentul de faţă se află o serie de cercetări în derulare, care practic sunt din dosarul iniţial (disjunse - n.r.). Este o cauză penală instrumentată de DNA, care a cunoscut o soluţie de trimitere în judecată. La acel moment, organele de anchetă au apreciat că este suficientă trimiterea în judecată cu faptele pe care le cercetau atunci. În momentul de faţă, organul de urmărire penală simte nevoia unor clarificări cu privire la alte aspecte, care nu au făcut obiectul trimiterii în judecată", a declarat avocatul George Pop.

El a explicat că, deocamdată, nu se poate vorbi de o calitate a clientului său şi nu a dorit să precizeze în ce calitate a fost audiat Nicolae.

UPDATE: Fostul şef al DIPI Gelu Oltean a declarat luni, la ieşirea de la DNA, că are calitatea de suspect. Potrivit Agerpres, Oltean nu a dorit să facă alte comentarii pe acest subiect.

Gelu Oltean a fost audiat la DNA, luni după-amiază, la câteva ore după ce procurorii i-au acuzat pe şefii DIPI că au încercat să îşi acopere urmele în cazul limuzinei de lux a lui Gabriel Oprea.

Potrivit unui comunicat oficial al DNA, unele documente au fost clasificate, deşi nu se încadrau în categoria informaţiilor de siguranţă naţională. Şeful Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă este urmarit penal pentru favorizarea infractorului şi obstrucţionarea justiţiei.

Este un dosar disjuns din cel al limuzinei cumparate de MAI pentru Oprea.

Rareș Văduva, șeful Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă, a fost pus sub urmărire de procurorii DNA, care îl acuză alaturi de alţi colegi de deturnare de fonduri, abuz în serviciu, fals și uz de fals, delapidare, favorizarea făptuitorului, obstrucționarea justiției.

În perioada 2014 - 2015, persoane cu funcții de conducere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informații și Protecție Internă au aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația unor sume de bani ce erau alocate pentru cheltuieli operative ale D.I.P.I.

Astfel, banii ce urmau să fie folosiți pentru acțiuni sau misiuni cu caracter informativ-operativ au fost îndreptați către cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției.

Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, persoane din conducerea instituției au dispus clasificarea unor informații. Una dintre persoanele din conducerea D.I.P.I. a refuzat, cu încălcarea legii, să înceapă procedura de declasificare a înscrisurilor reținute ca mijloace de probă în dosar, astfel încât să fie excluse o serie de probe ce ar fi susținut acuzațiile aduse de procurori, în respectiva cauză penală.

Rareș Văduva este suspectat că ar fi distrus probe care îl vizau pe ministrul Gabriel Oprea. El este la conducerea DIPI de la începutul anului, după ce foştii şefi ai departamentului au fost puşi sub acuzare pentru abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în dosarul legat de cumpărarea a unei maşini de lux pentru protecţia demnitarilor. Automobilul a fost cumpărat cu bani pentru achiziţiile necesare în cazuri de combatere a corupţiei şi a fost folosită doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea.

×
Etichete: Gabriel Oprea
x close