Antena 3 CNN Actualitate Mii de elevi vor fi mutaţi din şcolile cu risc seismic | Unde vor învăţa aceştia

Mii de elevi vor fi mutaţi din şcolile cu risc seismic | Unde vor învăţa aceştia

A început relocarea elevilor care învață în școli care se pot prăbuși la cutremur.

Mii de elevi vor fi mutaţi din şcolile cu risc seismic | Unde vor învăţa aceştia
Sursa foto: Getty images | skynesher
de Ştefan Petrică    |    22 Feb 2023   •   16:55

Potrivit raportului de pe masa Guvernului, în România sunt 39 de unități de învățământ încadrate în clasa întâi de risc seismic.

După valul de cutremure din Oltenia, școlile încadrate în clasa întâi de risc seismic au prioritate la lucrările de reabilitare și consolidare.

40 de elevi de la școala primară din Dâmbu, județul Prahova, vor fi relocați la o grădiniță din Băicoi.

"Vreau să precizez că această școală nu se va închide, doar va fi o relocare temporară pe perioada lucrărilor de consolidare", a declarat Marius Constantin, primarul din Băicoi.

Citește și: Modificări la "Școala altfel" și Programul "Săptămâna verde", în acest an. Ce trebuie să știe elevii

În Brăila, peste 400 de copii care învață la Liceul de Arte ar trebui mutați în alt imobil.

Inspectorii în construcții au avertizat asupra pericolului încă de acum patru ani, iar în 2022 părinții au semnat o petiție în acest sens.

"Demersurile cu mutarea copiilor din acest lor corp de clădire au început din octombrie. Deja trei clase sunt la centrul comunitar", a declarat Gheorghe Antonescu, directorul Liceului de Arte Brăila.

"Primăria așteaptă de la conducerea liceului un proiect pentru a aproba în Consiliul Local indicatorii tehnico-economici pe baza devizelor întocmite de o societate autorizată și abia după ce liceul va prezenta proiectul respectiv vom putea acorda finanțarea. Banii se acordă în baza unor documente, nu doar în baza unor cereri", a declarat Dragomir Marian, primarul Brăila.

Până vineri, Ministerul Educației și primarii trebuie să găsească spațiile în care vor fi mutați mii de copii din întreaga țară.

"Din punctul meu de vedere, responsabilitatea pentru consolidare a clădirilor stă la proprietarii clădirilor. Nu cred că este normal ca părinții să își asume pe propria răspundere să ducă cu copii într-o clădire cu risc seismic", a declarat Ligia Deca, ministrul Educației.

Sistemele pentru detectarea seismelor ar putea fi extinse pe tot teritoriul țării. Măsura e luată în calcul de comitetul pentru cutremure convocat de premierul Ciucă.

×
Subiecte în articol: elevi şcoală risc seismic
Parteneri
Sondaj pentru Primăria Capitalei. Candidaţii care pierd voturi
x close