Antena 3 CNN Actualitate "Sunt disperată! Nu mă ajung cu pensia. Îmi iau strictul necesar: un kilogram de carne şi un carton de ouă" | Pensionarii îşi fac credit înainte de Paşte, din cauza scumpirilor

"Sunt disperată! Nu mă ajung cu pensia. Îmi iau strictul necesar: un kilogram de carne şi un carton de ouă" | Pensionarii îşi fac credit înainte de Paşte, din cauza scumpirilor

Şi anul acesta mii de pensionari vor sărbători Paștele pe datorie. Pensiile mici nu pot acoperi scumpirile din ultimul an, așa că au nevoie de împrumuturi ca să aibă ce să pună pe masă. 

"Sunt disperată! Nu mă ajung cu pensia. Îmi iau strictul necesar: un kilogram de carne şi un carton de ouă" | Pensionarii îşi fac credit înainte de Paşte, din cauza scumpirilor
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    24 Apr 2024   •   10:21

Casele de Ajutor Reciproc sunt din nou soluţia găsită de cei mai mulţi dintre ei, însă sunt şi oameni care apelează la instituţiile financiare nebancare.

Ioana Melintescu primeşte lunar doar 1.600 de lei pe lună, după 38 de ani de muncă. 

De multe ori, banii nu îi ajung nici măcar pentru achitarea facturilor sau plata medicamentelor. 

Din acest motiv, ajunge să se împrumute des de la Casa de Ajutor Reciproc. Acum, înainte de sărbători, a făcut un credit de 1.000 de lei ca să își cumpere bucate tradiționale pentru masa de Paște.

"Îmi iau şi eu strictul necesar: un kilogram de carne de miel, un carton de ouă.

Nu mă ajung cu pensia.

Facturile, nu mai zic.. că am plătit deschiderea la gaze şi am dat 10 milioane. Sunt disperată!

Mulţumesc lui Dumnezeu că mai avem Omenia aici şi ne mai ajută cu împrumuturi", spune Ioana Melintescu, pensionară.

Scumpirile din ultimul an, cele mai accelerate din Europa, i-au făcut pe tot mai mulţi pensionari să apeleze la Casele de Ajutor Reciproc. 

În această perioadă se fac chiar și 70 de împrumuturi pe zi. Pentru a putea lua un credit, seniorii trebuie să îşi facă un fond de contribuţii unde să cotizeze cu 1% din valoarea pensiei, pentru că spre deosebire de bănci, împrumuturile la CAR-uri sunt finanţate tot din banii lor.

"Fac împrumut pentru Paşte şi medicamente. 1500 de lei (atât a împrumutat - n.r.)", spune o altă pensionară.

"În perioada Sărbătorilor pascale sunt de regulă în fiecare an mai multe împrumuturi faţă de lunile precedente", precizează Georgică Bădălău, președinte Casa de Ajutor Reciproc.

Din septembrie, de când se va aplica noua lege a pensiilor, seniorii vor avea venituri mai mari, în medie, cu 40%, însă asta nu înseamnă că vor avea un trai mai bun.

"Ca valoare nominală ea va creşte, dar şi preţurile vor creşte şi, prin urmare, un pensionar în viitor va continua să piardă putere de cumpărare. 

În viitor vom depinde şi de economiile noastre, din această cauză noi trebuie să fim conştienţi că sistemul public de pensii va fi doar un venit de subzistenţă", atrage atenţia Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA.

În prezent, în România sunt peste un milion de români care au o pensie minimă de doar 1.281 de lei pe lună.

×
Subiecte în articol: pensionari credit Paste scumpiri
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close