Antena 3 CNN Actualitate De ce încă sunt posibile cutremure mari în Vrancea. Explicația directorului INFP

De ce încă sunt posibile cutremure mari în Vrancea. Explicația directorului INFP

1 minut de citit Publicat la 09:34 02 Aug 2017 Modificat la 09:34 02 Aug 2017
o_1bmgo2c0q16rf5iq1bq01181143u8.jpg

Mircea Radulian, directorul științific al Institutului Național pentru Fizica Pământului, a declarat că seismul de 4.9 grade pe Richter, produs miercuri în zona seismică Vrancea, ar putea să descarce local tensiunea acumulată în anumite zone, însă, per total, încă există o tensiune.

„Putem vorbi de dublet, de două cutremure de magnitudini apropiate, de magnitudini moderate, ceva mai mari decât cele obişnuite. Zona Vrancea, după cum se ştie, de multe ori produce astfel de evenimente cuplate, apar două-trei cutremure, în decurs de o zi sau două zile. Zona Vrancea este o zonă destul de mare, capabilă să producă seisme de magnitudini mari, magnitudini de peste 7. Aceste cutremure, într-adevăr, descarcă local, în anumite zone mai descarcă tensiune, dar pe total, zona rămâne totuşi încărcată”, a explicat Mircea Radulian, la un post TV.

Un nou cutremur s-a produs miercuri dimineaţa, la ora 5;32, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, la o adâncime de 150 de kilometri, conform Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc în apropierea oraşelor Nehoiu (19 km), Covasna (33 km), Întorsura Buzăului (38 km), Târgu Secuiesc (48 km), Vălenii de Munte (55 km) și a avut magnitudinea de 4,9 pe scara Richter.

În aceeaşi zonă a avut loc marţi un cutremur cu magnitudinea de 4,6 pe scara Richter, la o adâncime de 96,6 km.

Cel mai mare cutremur din acest an s-a produs în data de 8 februarie, în judeţul Buzău, la ora 17:08, şi a avut o magnitudine de 5 grade pe Richter, seismul fiind resimţit şi la Bucureşti.

×
x close