Antena 3 CNN Actualitate "Așa cum au dispărut coșarul și lustragiul, la fel vor dispărea și alte slujbe clasice!" | Un secretar de stat îi anunță pe români ce le rezervă viitorul pieței muncii

"Așa cum au dispărut coșarul și lustragiul, la fel vor dispărea și alte slujbe clasice!" | Un secretar de stat îi anunță pe români ce le rezervă viitorul pieței muncii

Reprezentanții guvernului fac eforturi să calmeze temerile populare privind efectele evoluției tehnologice asupra pieței muncii.

"Așa cum au dispărut coșarul și lustragiul, la fel vor dispărea și alte slujbe clasice!" | Un secretar de stat îi anunță pe români ce le rezervă viitorul pieței muncii
Sursa foto: hepta / Sputnik / Zuma Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Apr 2024   •   14:44

Chiar și ei trebuie să admită, însă, inevitabilul: anumite joburi sunt condamnate la dispariție.

Oficiali precum Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii şi Solidarității Sociale, MMSS, îndeamnă populația să vadă partea plină a paharului: chiar dacă dispar slujbe "clasice", vor exista posturi mai bine plătite, unde se va putea munci fizic mai puțin.

"Noi vedem evoluția tehnologică drept un avantaj pentru oameni. Nu suntem pesimiști, ca să spunem că aceasta va duce la pierderea de locuri de muncă. Nu, va duce la existența unor locuri de muncă mai bine plătite şi unde se va putea munci fizic mai puțin.

Pentru asta este nevoie, evident, de calificare și recalificare permanentă pe parcursul întregii vieți profesionale.

Secretar de stat MMSS: "Evoluția tehnologică în ultimii ani a fost covârșitoare"

Aceasta este provocarea pe care o avem nu doar în România, ci în toată Europa și în întreaga lume, pentru că suntem într-o competiție globală.

Locurile de muncă clasice evident că vor dispărea. O spun ori de câte ori am ocazia: așa cum nu mai există coșarul sau persoanele care lustruiau pantofii (...), tot așa unele locuri de muncă clasice n-or să mai existe.

Este evident că evoluția tehnologică din ultimii ani a fost una covârșitoare.

Secretar de stat MMSS: În adolescență, trebuia să merg la Poștă dacă voiam să invit o fată în oraș

Dacă stau să mă gândesc, când m-am născut eu, în 1980, exista telefonul fix. Când eram adolescent, trebuia să mă duc la poștă, la telefonul public, dacă voiam să sun o colegă, să o invit la o prăjitură.

Iată, astăzi, în 2024, avem niște computere la purtător prin care trimitem inclusiv documente scanate color și aprobăm și semnăm electronic tot felul de documente şi noi, cei de la stat", a spus Vasilcoiu, cu ocazia celei de-a șaptea ediții a Forumului de Protejare a Infrastructurii Critice (CIP Forum), parte a Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2024.

Conform oficialului, este important ca instituțiile să se adapteze la schimbările tehnologice.

"Am început, ce-i drept, mai timid şi la nivelul Guvernului, inclusiv la nivelul Ministerului Muncii. Am reușit să facem ca, în cazul anumitor servicii sau instituții, să se poată interacționa digital şi online cu ele şi să nu mai fie nevoie de prezența fizică a beneficiarului, astfel încât acesta să nu mai facă o mie de drumuri sau să-l mai întorci, că n-are nu știu ce stampilă sau nu știu ce dosar cu șină.

Este un imperativ să ne adaptăm în permanență la schimbările acestea, pentru că vor fi din ce în ce mai multe", a continuat reprezentantul Ministerului Muncii.

Evenimentul Digital Innovation Summit Bucharest are loc în perioada 16 - 18 aprilie, la Palatul Parlamentului.

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close