Președintele Klaus Iohannis a făcut mai multe declarații la finalul ședinței CSAT de vineri, care a avut pe ordinea de zi stabilirea mandatului Romaniei la Summitul NATO de la Varşovia, activitatea SRI, situaţia din sănătate şi infecţiile intraspitaliceşti
Iohannis a anunțat că o primă temă discutată în CSAT s-a referit la analiza și avizarea strategiei strategiei militare a României.
”Scopul programului este de a asigura capabilităţile necesare Armatei României pentru promovarea intereselor naţionale şi protejarea acestora în faţa riscurilor şi ameninţărilor curente, în dezvoltare şi în perspectivă, precum şi îndeplinirea angajamentelor internaţionale în planul securităţii şi al apărării. S-a concluzionat că demersurile viitoare ale Ministerului Apărării Naţionale pentru implementarea măsurilor stabilite în Programul privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 impun respectarea Acordului politic naţional privind creşterea finanţării pentru Apărare la 2% din PIB”, a spus Klaus Iohannis la Cotroceni.
”În aceeaşi ordine de idei, Consiliul a aprobat forţele armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, conduse de NATO, Uniunea Europeană, ONU şi OSCE în 2017. Armata României va putea participa cu 1.401 militari şi civili. Iar în ceea ce priveşte Ministerul Afacerilor Interne, forţele puse la dispoziţie pentru misiuni în afara teritoriului naţional în anul 2017 sunt în număr de 783 militari și polițiști, care vor putea fi dislocaţi în teatrele de operaţii”, a mai spus Iohannis.
Iohannis a mai anunțat că CSAT a aprobat liniile generale de mandat ale României la Summitul Nato de la Varșovia.
"Consiliul a aprobat liniile generale de mandat ale României la summitul NATO de la Varşovia, care va avea loc pe 8 şi 9 iulie, cu menţiunea ca acestea să fie actualizate şi adaptate în funcţie de negocierile din alianţă şi de evoluţiile situaţiei internaţionale", a spus şeful statului.
Preşedintele Iohannis a anunţat vineri că în CSAT s-a convenit elaborarea unui plan de acţiune privind sistemul sanitar.
”Am analizat în ședința Consiliului situația din Sănătate. Nu este vorba doar despre un aspect singular, ci despre siguranța oamenilor. Aici putem include subiectul dezinfectanților dar putem vorbi și despre medicamente. Am discutat și convenit un plan de acţiune care stabileşte în câteva puncte măsuri referitoare la proceduri, control şi laboratoare ”, a anunțat Klaus Iohannis.
”Avem nevoie de norme aliniate la cerințele europene, mai exigente. S-a convenit ca pachetul să fie elaborat la nivel de Guvern până la sfârșitul lunii iulie. În acest scop, la guvern se va constitui un grup de experți care să lucreze la el. Normele privesc modul în care se pun pe piața a produselor biocide, dar și curatenia în spitale, dezinfecția și sterilizarea în spitale, activitatea de control și inspecția sanitară de stat și întărirea capacitatii de control a ministerului Sănătății”, a mai spus Klaus Iohannis.
Guvernul va urmări implementarea tuturor obiectivelor stabilite în planul strategic de prevenire a infecțiilor nozocomiale 2016 - 2018, a mai anunțat președintele Iohannis.
”În ceea ce privește procedurile și controlul, am convenit crearea unui mecanism de raportare, informare și control. În mod evident, e nevoie nu doar de norme mai exisgente, ci și de un control mult mai riguros. Trimestrial, Guvernul va prezenta CSAT informari cu privire la sistemul de sănătate publică și starea de sănătate a cetățenilor”, a mai spus Iohannis.
Klaus Iohannis a mai anunțat că România va dezvolta o rețea de laboratoare acreditate care să asigure controlul oficial, conform cerințelor UE.
”În ceea ce privește laboratoarele, România va dezvolta o rețea de laboratoare acreditate, care pot analiza inclusiv soluțiile dezinfectante. Am discutat despre condițiile necesare creării unei asemenea rețele, care să asigure controlul oficial conform cerințelor Uniunii Europene. S-a luat decizia ca Guvernul României să elaboreze un program de investiții pe termen lung. Acesta urmărește, pe de-o parte, crearea la nivel național de laboratoare acreditate pentru efectuarea testelor de evaluare a eficienței biocidelor, iar, pe de altă parte, reorganizarea și dotarea corespunzătoare a autorităților de control în domeniul sănătății publice, la nivel central, cât și teritorial, cu respectarea regulamentelor și a standardelor europene în domeniu”, a mai spus Klaus Iohannis.
Mai mulţi politicieni au cerut desecretizarea informărilor SRI pe tema dezinfectanţilor pentru a vedea cine a primit şi a ignorat aceste informări secrete. Surse spun că preşedintele Klaus Iohannis nu vrea desecretizarea notelor.
Citește și:
Klaus Iohannis: Unităţile 3 şi 4 de la Centrala Cernavodă - proiect prioritar de investiţii