Antena 3 CNN Actualitate CCR: Sintagma 'în mod defectuos' din cadrul infracţiunii de abuz în serviciu se referă la încălcarea legii

CCR: Sintagma 'în mod defectuos' din cadrul infracţiunii de abuz în serviciu se referă la încălcarea legii

1 minut de citit Publicat la 15:23 15 Iun 2016 Modificat la 15:23 15 Iun 2016
ciocanel.jpg

Curtea Constituţională a României a decis miercuri că sintagma ''în mod defectuos'' cuprinsă în cadrul reglementării infracţiunii de abuz în serviciu se traduce ''prin încălcarea legii'', transmite Agerpres.

CCR a admis, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 246 alin. 1 din Codul penal din 1969 şi ale art. 297 alin. 1 din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma ''îndeplineşte în mod defectuos'' din cuprinsul acestora se înţelege ''îndeplineşte prin încălcarea legii'', se arată în minuta Curţii.

Judecătorii CCR au respins excepţia de neconstituţionalitate ca neîntemeiată şi au constatat că dispoziţiile art. 13 indice 2 din Legea 78/2000 sunt constituţionale în raport de criticile formulate.

Decizia Curţii este definitivă şi general obligatorie.

Curtea Constituţională a României a reluat miercuri discuţiile în cazul mai multor excepţii de neconstituţionalitate privind incriminarea abuzului în serviciu ridicate în mai multe dosare.

Printre dosarele în care s-a invocat această excepţie se află cele în care sunt vizaţi fosta şefă a DIICOT Alina Bica, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, şi fostul preşedinte al CJ Brăila Gheorghe Bunea Stancu.

Potrivit site-ului CCR, în mai multe dosare s-a ridicat excepţia privind atât dispoziţiile art. 297 alin. 1 Cod penal, cât şi dispoziţiile art. 13 indice 2 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Art. 297 alin. 1 din Codul penal prevede că fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Art. 13 indice 2 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie stipulează că infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi infracţiunea de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani.

×
Etichete: CCR
x close