Cine nu-şi aminteşte de creditele "doar cu buletinul", pe care, în urmă cu 7-8 ani, le puteam lua aproape în orice condiţii?
Vorbim despre revenirea pe piaţă a aceloraşi împrumuturi care, ulterior, au devenit neperformante şi pentru care băncile au fost obligate să-şi facă provizioane, scrie astăzi bursa.ro.
Una dintre bănci promovează creditul pentru nevoi personale "la un act distanţă", menţionând, în primele rânduri ale descrierii produsului, că banca oferă acest tip de credit "fără adeverinţă de salariu, fără factură de utilităţi!", timpul de aprobare fiind de "24 de ore". La prima vedere, tendinţa e de a ne întreba dacă nu cumva băncile recurg la vechile "trucuri" ca să-i atragă pe oameni, dar, în acelaşi timp, o altă întrebare firească este ce câştigă instituţiile financiare din aceste noi potenţiale credite neperformante?
Totuşi, creditul nu este doar la un act distanţă, ci şi la un acord al beneficiarului şi la un ochi aruncat de bancă prin cifrele ANAF. În acest caz datele de la fisc să fie corecte şi actualizate. Practic, există o convenţie între bănci şi ANAF, în care este permis accesul operatorilor financiari la fişierele persoanelor ce doresc să se împrumute.
Ieri, Guvernatorul BNR a declarat, răspunzând unei întrebări cu privire la faptul că mai multe IFN-uri şi "chiar două bănci din sistem" au reluat "creditul cu buletinul", că nu are o părere bună despre acest lucru: "Părerea mea nu este bună, dar să vedem ce se va întâmpla. S-au şi înmulţit (n.r.IFN-urile)".
În opinia domniei sale, trebuie realizat un studiu sociologic, ca să vedem cum de anumiţi clienţi ajung să ia astfel de împrumuturi, scrie bursa.ro.