Antena 3 CNN Actualitate Atenție! Locul din România în care îți poate ieși în cale acest fel de viperă!

Atenție! Locul din România în care îți poate ieși în cale acest fel de viperă!

1 minut de citit Publicat la 22:48 12 Iun 2018 Modificat la 22:48 12 Iun 2018
o_1cfqok4l66ts12ld1tj4m5d4fq8.jpg
foto: Grupul Herpetologic Moldavica

Puţină lume ştie, dar în zona de est a României (cu precădere în Moldova) trăieşte o subspecie de viperă unică în lume: vipera de stepă.

Este un şarpe veninos de talie mică, considerabil mai mică decât a viperei obişnuite. De altfel, după cum spun specialiştii de la Grupului Herpetologic Moldavica, toate subspeciile viperei de stepă  sunt mai mici decât viperele comune sau cele cu corn, potrivit Adevărul.

În judeţul Iaşi, vipera de stepă moldavă trăieşte de regulă pe câţiva versanţi acoperiţi de vegetaţie tipică de stepă. Viperele de aici folosesc drept habitate de hibernare porţiuni abrupte şi erodate (rupturi de mal şi râpe unde găseşte mai uşor galerii săpate deja de păsări şi rozătoare). În zona habitatelor din Delta Dunării, specia trăieşte pe ternuri mai înalte cu substrat nisipos.

Habitatele sale din Deltă sunt parţial inundate pe perioada primăverii, mai ales în anii când debitul Dunării la vărsare este mare.  Este un şarpe veninos adapat vânătorii de insecte, preferând în general lăcuste, greieri, cosaşi, dar vânează şi şopârle mici.

Vipera de stepă moldavă este o specie veninoasă încă de când este în stadiul de pui. Însă este cea mai puţin periculoasă specie de viperă din toată Europa.

Veninul său este mai puţin toxic decât al viperei comune sau al viperei cu corn. Chiar şi fără tratament în urma muşcăturii, nu s-a raportat niciun caz mortal.

În ciuda pericolului scăzut, este recomandat, totuşi, ca în cazul în care suntem muşcaţi de această specie să ne prezentăm la medic, deoarece pot apărea alergii la venin (şoc anafilactic).

×
x close