O cetate uriaşă, care se întinde pe 89 de hectare, ridicată în urmă cu aproximativ 3.400 de ani, a fost descoperită de arheologi pe raza oraşului Sântana, din judeţul Arad.
„Troia avea o suprafaţă de 29 de hectare, Cetatea de la Sântana are nu mai puţin de 89 de hectare. Clădirile din Troia au fost realizate din piatră. La Sântana, construcţiile au fost realizate din lut şi lemn, semn că civilizaţia era mai dezvoltată şi se adapta la materialele de construcţie de care dispunea”, a declarat profesorul Florin Gogâltan de la Institutul de Arheologie şi Istorie a Artei din Cluj-Napoca. potrivit Jurnalul.ro.
„Am cercetat aproximativ 55 de hectare din cele aproape 90. Şi, în urma măsurătorilor, am descoperit rezultate care ne sperie: un palat uriaş, cu lungimea de 100 de metri şi lăţimea de 40 de metri. Vrem să continuăm săpăturile şi, pe cât posibil, vrem să facem această cetate să fie măreaţă, la fel cum a fost în urmă cu peste 3.000 de ani. Pentru că trebuie precizat faptul că, la vremea respectivă, cetatea de la Sântana era o capitală a Europei”, potrivit profesorului Florin Gogâltan.