Experții Comisiei Europene au descoperit că metalul folosit în special în lipirea bijuteriilor, cadmiul, afectează rinichii, plămânii și ficatul.
Cadmiul este inclus pe lista substanțelor cancerigene și a fost interzis de Uniunea Europeană încă din anul 2011, scrie Click!.
Primii afectaţi sunt lucrătorii, dar nu scapă nici proprietarul podoabelor. Specialiştii au descoperit că acest metal devine nociv în contact cu pielea. Acest metal se acumulează în corp pe parcursul vieţii şi poate afecta ficatul, rinichii şi oasele, fiind încadrat în categoria substanţelor cancerigene.
„Cadmiul coboară semnificativ punctul de topire al aliajului. La topirea aliajului de lipitură ar putea să se formeze oxizii de cadmiu care ar putea să se depună pe diferite organe”, explică Heinz Karl, maistru bijutier.
Din cele 92 de bijuterii cu cadmiu pe care le-au analizat toxicologii de la Spitalul „Hartford” din SUA, două ar expune copiii la o doză de 100 de ori mai mare decât cea stabilită ca limită maximă. Iar dacă bijuteria cu cadmiu este zgâriată sau ruptă, cum se întâmplă deseori atunci când copiii se joacă cu ea, expunerea este de 30 de ori mai mare, atenţionează specialiştii americani.
Așadar, femeile ar trebui să fie atente atât la bijuteriile vechi care au fost duse la reparat, cât și la cele noi, cu diverse monturi. Nu în ultimul rând, evitați să cumpăraţi bijuterii dacă nu au etichetă sau dacă vânzătorul nu vă poate oferi informaţii privind metalele din care sunt confecţionate.