Antena 3 CNN Actualitate România anului 2015. Capacitatea penitenciarelor este depășită cu peste 50%

România anului 2015. Capacitatea penitenciarelor este depășită cu peste 50%

S.T.
1 minut de citit Publicat la 19:20 08 Dec 2015 Modificat la 19:20 08 Dec 2015
frrrr.jpg
Foto: Agerpres
Capacitatea penitenciarelor din România este depășită cu peste 50%, existând situații în care suprafața medie care revine unui deținut în celulă este de doar un metru pătrat, potrivit unui raport special privind condițiile de detenție dat publicității marți de Avocatul Poporului.

Conform datelor Administrației Naționale a Penitenciarelor, la începutul lunii noiembrie se aflau în detenție peste 28.000 de persoane, în condițiile unei capacități de cazare de doar 18.781 de locuri, indicele de ocupare fiind de 151,13%, scrie Agerpres.

Concluziile anchetelor efectuate de reprezentanții instituției Avocatul Poporului în sistemul penitenciar relevă existența unor unități de detenție cu un grad ridicat de supraaglomerare.

Un exemplu în acest sens este cel al Penitenciarului Iași, unde la momentul verificării erau cazate 1.534 de persoane private de libertate, la o capacitate legală de 763 de locuri.

O situație similară a fost constatată la Penitenciarul Craiova, unde erau custodiate 1.174 de persoane la o capacitate legală de 674 locuri, coeficientul de ocupare fiind de 174%.

"Urmare a vizitării prin sondaj a unor camere de detenție, s-a constatat că deținuții erau cazați în paturi suprapuse, dispuse pe două și trei rânduri. În ceea ce privește suprafața utilă a camerelor de deținere (fără a include suprafața grupului sanitar și a camerei destinată depozitării alimentelor), coroborat cu numărul ocupanților, din măsurătoarea efectuată au rezultat, spre exemplu (...) că unei singure deținute îi revenea o suprafață de aproximativ 1,00 mp", se arată în raport.

Indici de ocupare ridicați a fost constatați și la Penitenciarul Galați (197,38 %), Penitenciarul Mărgineni (159%), Penitenciarul Aiud (128%) sau Penitenciarul Miercurea Ciuc (178%).

La penitenciarul Colibași, deși gradul de ocupare al unor secții era de până la 189%, s-a constatat că era asigurat câte un pat pentru fiecare deținut. Pentru limitarea supraaglomerării, unii deținuți erau implicați în activități lucrative și educaționale.

În alte unități penitenciare, precum cele din Arad, Vaslui sau Buziaș, nu s-a constatat fenomenul supraaglomerării, efectivul real de deținuți fiind sub capacitatea de cazare.

În raport se subliniază că autoritățile care custodiază persoanele private de libertate trebuie să asigure acestora "condiții de cazare corespunzătoare exigențelor de igienă, mai ales sub aspectul cubajului de aer, suprafeței minime, iluminatului, încălzirii și ventilației, de natură să asigure păstrarea sănătății".

×
TOP articole
x close