"Nu sunt sigur (de rezultatele COP21), dar ceea ce pot să spun este acum ori niciodată", a spus papa presei în avion în timpul întoarcerii la Roma după turneul său în Africa.
De la conferința de la Kyoto din 1997, "s-a făcut puțin" și "în fiecare an, problemele sunt mai grave", iar aceasta poate arăta, "pentru a utiliza un cuvânt puternic, că suntem aproape de sinucidere", a insistat pontiful argentinian.
"Majoritatea celor care sunt la Paris vor să facă ceva. Am încredere că vor face, ei au bunăvoință și eu mă rog pentru aceasta", a mai spus papa.
Francisc este foarte angajat în lupta împotriva încălzirii globale. În această primăvară, el a consacrat acestei teme o importantă enciclică, în care amintește că degradarea climei provoacă o degradare a vieții celor mai săraci, cauzând poluare, dezastre naturale, boli, războaie și migrație.
Ca răspuns, papa Francisc pledează pentru o formă de descreștere economică și o revoluție energetică care să ducă la un moment dat la abandonarea completă a combustibililor fosili.
El a cerut în mod repetat ca la conferința de la Paris să se ajungă la un acord cu caracter obligatoriu, conform căruia țările cele mai bogate le vor ajuta financiar și tehnic pe cele mai sărace să realizeze această revoluție ecologică.
Sfântul Scaun a fost reprezentat luni la deschiderea COP21 de cardinalul Pietro Parolin, numărul doi în Biserica Catolică, care a părăsit delegația papală în Africa pentru a se alătura reuniunii de la Paris.