A trecut o lună de la tragedia din clubul Colectiv. În seara de 30 octombrie, iadul s-a dezlănţuit în clubul Colectiv unde 400 de oameni se aflau la concertul trupei GoodBye to Gravity. Câteva scântei de la artificiile folosite la concert au sărit pe stalpul îmbracat în burete pentru izolaţie fonică iar vâlvătaia a cuprins tavanul de lemn.
Procurorii spun că tinerii s-au călcat în picioare, disperaţi să fugă din calea focului. Cei care au reuşit să iasă prima dată din club s-au întors să-şi salveze prietenii peste care cădea ploaia de foc. 26 de oameni au murit pe loc, iar peste 180 au fost răniţi. Bilanţul avea să ajungă la 60 de morţi după câteva săptămâni.
După 3 zile de doliu naţional, zeci de mii de românii au ieşit în stradă indignaţi că indiferenţa autorităţilor a dus producerea unei astfel de tragedii. Întreaga furie s-a revărsat asupra guvernului lui Victor Ponta şi a primarului Cristian Popescu Piedone.
Zeci de mii de oameni au mers seri la rând la locul tragediei să se reculeagă pentru victime.
Strada a cerut înlocuirea clasei politice şi schimbarea sistemului de valori. După aproape o săptămână s-au văzut primele efecte. Partidele au făcut un pas înapoi, iar preşedintele Klaus Iohannis a mers pe mâna tehnocraţilor. Dacian Ciloş a fost desemnat premier în fruntea unui executiv format din tehnocraţi.
Ancheta în cazul Colectiv a scos până acum la suprafaţă lacunele sistemului hulit de miile de protestatari. Cristian Popescu Piedone a demisionat şi el. Fostul edil a spus în mai multe rânduri că a dat legal autorizaţia de funcţionare a clublui, deşi localul nu avea avize de la pompieri.
Piedone a fost luat pe sus de procurori şi acuzat de abuz în serviciu şi fals intelectual.
Principalii responsabili rămân însă patronii Clubului Colectiv. Cei trei acţionari sunt acuzaţi de uciderea din culpă a 60 de persoane. Procurorii susţin că oamenii au murit pentru că aceştia au permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului. Ancheta a mai scos la iveală şi faptul că ISU ştia de existenţa clubului. Înainte cu 5 săptămâni de la tragedie, o importantă firmă de evenimente anunţa un spectacol cu public numeros. Autorităţile nu au trimis un control la club şi s-au limitat la a trimite un fax cu prevederile legale. Acest lucru a dus la demiterea şefilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Bucureşti şi Ilfov.
Într-o lună de la incendiul care a îngrozit România, mai multe cluburi şi clădiri unde se organizau spectacole au fost închise pentru că nu aveau autorizaţie ISU, iar artiştii au fost nevoiţi să anuleze din concerte.