Proiectul de lege ce ajuta romanii care si-au luat o locuinta prin credit imobiliar sa scape de rate daca predau imobilul bancii trebuia sa se afle pe ordinea de zi, miercuri, la Camera Deputatilor, insa votul pentru acest act normativ a fost amanat.
Numită darea in plata, masura a infuriat bancherii, care au cerut ca se aplice doar in cazurile sociale, transmite Digi 24, preluat de
ziare.com.
De asemenea, Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR, a transmis in timpul dezbaterilor din Comisia juridica a Camerei Deputatilor, care au avut loc marti, ca Banca Nationala nu sustine masura, mai ales ca ar putea provoca falimentul unor institutii bancare.
Mai mult, el este de parere ca proiectul ii favorizeaza pe cei care au luat credite in scop speculativ.
Dar deputatul PNL Daniel Zamfir, initiatorul legii, care a colaborat cu avocatul Gheorghe Piperea pentru a elabora proiectul, a fost impotriva aplicarii doar pentru cazurile sociale.
Pe de alta parte, reprezentantul patronatelor din industria bancara a spus ca, in urma evaluarilor pe care le-au facut, cel putin 50 dintre clientii care se afla acum in imposibilitatea de a plati nu au facut acele credite pentru case, ci pentru vile de vacanta sau pentru masini scumpe.
"Ne-am afla in situatia in care un cetatean opreste Ferrari-ul in fata bancii si ne da cheile de la casa de vacanta", a sustinut Bogdan Preda, reprezentantul Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), in timpul audierilor din Comisia Juridica.
Actul normativ spune ca este suficient ca un debitor sa mearga la notar si sa ceara ca banca sa preia ipoteca in schimbul stingerii totale a creditului garantat.
Institutia financiara nu are drept de opozitie si nu se mai poate indrepta asupra veniturilor viitoare sau asupra altor active care nu sunt gajate in favoarea bancii.
Legea darii in plata ar avea drept consecinta cresterea gradului indatorarii publicului, sustine profesorul de economie Bogdan Glavan.
"Cine va plati pentru ea? Tot populatia fiindca altcineva nu exista! De asemenea, legea va exacerba fluctuatiile de tip boom-bust: in faza de boom cererea de credite va fi mai mare decat in absenta legii, deoarece publicul va fi mai stimulat sa se indatoreze; pe faza de bust, scaderea pietei imobiliare si devalorizarea activelor va fi mai drastica, deoarece bancile vor scoate la mezat ipotecile acumulate.
Pentru a preveni colapsul, autoritatile politice vor recurge la ceea ce au facut deja americanii: interventii mai mari decat pana in prezent, pentru a-i salva pe principalii jucatori. Vom vedea probabil cum BNR va ajunge sa cumpere ipotecile falimentare aflate in posesia bancilor - exact cum se intampla in 'lumea civilizata'. Si, gratie spalarii pe creier din scoala si ingustimii analizelor din presa, nimeni nu-si va mai aminti cum de s-a ajuns acolo", a scris Bogdan Glavan pe blogul
Logica Economica.