Mugur Mihăescu, membru al trupei de umor Vacanţa Mare, dar şi patron al unui pub din Centrul Vechi al Capitalei explică, într-o postare pe Facebook, de ce aşa zisa "lege a bulinei roşii", deşi e pornit de la o idee bună, nu va ajunge niciodată să producă şi efecte bune.
"Dragi prieteni din mediul virtual, dupa ce am asteptat sa treaca isteria specifica presei romanesti declansata de "legea bulinei rosii" , am stat sa ma documentez despre aceasta lege si din pacate... nimic nou fata de ceea ce se intampla de obicei in spatiul legislativ romanesc. Adica intentia buna, rezultatul prost. Din nefericire, pentru ca desi motivele acestei legi sunt perfect pertinente, enuntul ei este unul aberant, asta lasand la o parte faptul ca exprima tipologia actuala a statului romanesc de genul: " noi nu raspundem, pisica e la voi". Iata asadar una dintre prevederile legii, prevederea trambitata de media: la parterul cladirilor cu risc seismic nu pot sa isi desfasoare activitatea bla bla, asa cum stiti prea bine. Nimic insa despre locatarii persoane fizice si care pot inchiria in continuare apartamente la etajele superioare altor persoane fizice. Numai acest aspect si face ca aceasta lege, buna in esenta dupa cum spuneam, sa fie atacabila la CCR ca fiind o lege discriminatorie si deci neconstitutionala. Acum, dpdv al aplicabilitatii acestia va mai spun ceva aberatii simpatice: singura institutie care poate schimba incadrarea de risc seismic,conf OG 20/1994 , este primaria, care este singura institutie ce poate emite proiectul de reabilitare(!!!) si il pune la dispozitie in mod gratuit celor care doresc reabilitarea. Doar ca, desi gratuit pt beneficiar, primaria plateste acest proiect cu sume medii intre 10 si 25 de mii euro. Si acum partea simpatica: primaria nu are prevazut in buget acesti bani, asa ca matale beneficiarul va trebui sa astepti pana la pastele cailor ca sa ti se elibereze proiectul! Adica, in loc sa ti-l realizezi matale rapid, pt ca oricum pt obtinerea autorizatiei de construire iti trebuie onor avizul primariei, astepti si te rogi cu anii ca onor primaria fara de bugete pt asa ceva, sa iti puna la dispozitie proiectul. Nu vreau sa mai discut aici o problema pe care am mai ridicat-o, anume: cine ii despagubeste pe fraierii de privati care au investit in aceste spatii in care institutiile statului, in lipsa legislatiei, le -au permis sa investeasca, sau pe fraierii de angajati ramasi pe drumuri pe perioada reabilitarilor, perioada, asa cum am precizat mai sus, lunga cat o primarie fara bugete. Va las pe voi sa judecati si poate sa semnalati tehnocratiei si dlui Presedinte inca o aberatie pe care ar putea sa o indrepte. Ma astept sa share-uiti si acest post, chiar daca vom reusi sa indreptam sau nu legislatia cu demersul asta. Asa cred eu ca este normal sa procedam. Va multumesc. Mugur. P.S. Promit sa revin cum mai aflu aberatiile unor legi care ne privesc, cred eu, pe toti pana la urma."
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat recent legea care interzice cinematografelor, barurilor, cluburilor şi restaurantelor să funcţioneze în clădiri cu risc seismic. După ce va intra în vigoare, toate aceste unităţi vor fi închise sau mutate.