Protestele din Cluj-Napoca, Timişoara, Sibiu, Alba, Arad şi Miercurea Ciuc, la care au participat, vineri seară, peste 5.000 de persoane, s-au încheiat după aproximativ trei ore, interval în care oamenii au mărşăluit prin oraşe şi au scandat împotriva clasei politice şi a corupţiei din ţară.
CLUJ-NAPOCA
Participanţii la miting s-au adunat în jurul orei 19.00, în Piaţa Unirii, după care au pornit în marş pe Bulevardul Eroilor spre Piaţa Avram Iancu, unde s-au oprit în faţa Catedralei Mitropolitane pentru scurt timp şi au decis să se îndrepte spre cartierul Mănăştur, cel mai mare din oraş.
Celor 800 de participanţi iniţiali, pe traseu li s-au alăturat tot mai mulţi tineri, astfel încât numărul protestatarilor a depăşit 2.000.
Pe traseul spre cartierul Mănăştur, traficul rutier a fost blocat în Piaţa Avram Iancu, pe Bulevardul "21 Decembrie 1989", dar şi pe celelalte străzi aflate pe traseul coloanei, fiind deblocat complet după trecerea manifestanţilor.
Oamenii au avut steaguri tricolore şi bannere cu mesaje precum: "Reset România", "Niciun guvern nu ne reprezintă. Fără autoritate. Fără ierarhie", "Viitorul are autor Colectiv". De asemenea, ei au scandat şi la adresa partidelor politice "Toate partidele fură prin rotaţie".
Pe traseul spre cartierul Mănăştur, aflat la aproximativ trei kilometri de centrul oraşului, manifestanţii s-au oprit şi în faţa Primăriei, după care au trecut prin Complexul Studenţesc Haşdeu, unde au făcut apel către studenţi să li se alăture: "Ieşiţi cu noi, luptăm pentru voi", "Ieşiţi din cămine, aşa nu mai ţine", "Nu staţi, nu staţi, veniţi să luptaţi".
Studenţii nu s-au alăturat însă protestului, astfel că participanţii au continuat drumul spre cartierul Mănăştur, iar la întoarcerea spre Piaţa Unirii, numărul acestora scăzuse la jumătate. În piaţă, au mai ajuns doar 200 de persoane, care au îngenuncheat în faţa altarului amenajat acolo, au rostit "Tatăl Nostru" şi au mai aprins candele în memoria victimelor de la Clubul Colectiv.
La Cluj-Napoca a fost cea de-a treia seară consecutivă de proteste, iar anterior peste 4.000 de persoane au manifestat în oraş.
SIBIU
La Sibiu, circa o mie de persoane au protestat şi au scandat lozinci împotriva clasei politice, dar şi-au arătat şi solidaritatea cu victimele incendiului din Clubul Colectiv.
Protestatarii s-au strâns în Piaţa Mare din oraş, începând cu ora 19.00, şi au plecat în marş pe principalele bulevarde. Cât timp au stat în Piaţa Mare, tinerii au scandat: "Colectiv", "România, trezeşte-te!", "Jos corupţia", "Ei au murit, noi ne-am trezit", "Toate partidele aceeaşi mizerie".
La un moment dat, tinerii s-au aşezat în formă de cruce, pe care au luminat-o cu telefoanele mobile.
Marşul a urmat acelaşi traseu ca joi seară, şi anume Bulevardul Nicolae Bălcescu, Calea Dumbrăvii, Bulevardul Mihai Viteazul şi retur. Pe Bulevardul Mihai Viteazu, arteră flancată de blocuri turn, protestatarii au fost susţinuţi de la balcoane de zeci de persoane. Multe dintre acestea au fluturat steaguri tricolore şi au aplaudat în semn de aprobare. În încercarea de a-i face să li se alăture, protestatarii au scandat "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă", "Haideţi toţi, haideţi toţi, sa scăpăm de mafioţi".
Pe drum, manifestanţii au mai scandat "Jos tot sistemul, nu doar guvernul", "Nu catedrale, noi vrem spitale", "Generaţia noastră, condamnarea voastră".
La revenirea în Piaţa Mare, manifestanţii au intonat imnul de stat al României, au ţinut un moment de reculegere şi au spus "Tatăl Nostru".
Protestul s-a încheiat în jurul orei 22.00, fără a se înregistra incidente. La ora 22.30, la Catedrala Mitropolitană din Sibiu a început o slujbă de pomenire a victimelor din Clubul Colectiv.
TIMIŞOARA
La Timişoara s-au adunat, în Piaţa Operei, peste 200 de protestatari, în jurul orei 19.00, dar numărul acestora a crescut până la aproximativ 1.000 în cursul serii.
Manifestanţii au pornit în marş, în jurul orei 20.00, prin Complexul Studenţesc din oraş, de unde au continuat traseul spre Prefectură, unde au ţinut un moment de reculegere în memoria celor decedaţi în tragedia din Clubul Colectiv din Bucureşti, apoi au cântat "Deşteaptă-te, române".
De asemenea, pe traseu, ei au scandat "DNA să vină să vă ia", "Colectiv", "Nu staţi şi vă uitaţi, veniţi şi protestaţi", "Afară cu mafia din ţară", "Păcat, păcat de sângele vărsat" Şi au purtat pancarte cu mesaje precum: "Jos labele de pe România", "Vrem eroi în halate, nu Şpăgari cu cravate", "Un #Colectiv de studenţi gata de protest".
De la Prefectură, protestatarii s-au întors în piaţa de unde a început manifestaţia, iar în jurul orei 22.30 au încheiat protestul.
Câteva zeci de persoane au mai rămas pentru a aprinde candele pe platoul din Piaţa Operei, unde de câteva zile există un altar pentru victimele din Clubul Colectiv.
ALBA IULIA
Peste 150 de persoane s-au adunat şi la Alba Iulia, în faţa Prefecturii, unde au scandat la adresa clasei politice. De acolo, tinerii participanţi au pornit în marş pe unul din bulevardele centrale ale oraşului, iar numărul acestora a crescut până la aproximativ 500 pe traseu.
Şi în alte localităţi din judeţul Alba - Cugir, Câmpeni şi Blaj - alţi aproximativ 250 de manifestanţi s-au strâns în zonele centrale ale oraşelor. Manifestaţiiile s-au încheiat în jurul orei 22.30.
ARAD
În Piaţa Revoluţiei din Arad au protestat aproximativ 1.000 de persoane. Iniţial, la ora 19.00, în jur de 200 de persoane s-au adunat în piaţă, dar treptat tot mai mulţi oameni au ajuns la manifestaţie. Aceştia au purtat steaguri şi pancarte cu mesaje precum "300 fără imunitate", "Sataniştii schimbă comuniştii" sau "Jos corupţia!".
Totodată, în mâinile unor tineri au putut fi văzute coli de hârtie pe care erau trecute numele victimelor incendiului din Clubul Colectiv sau fotografii ale acestora.
Câteva sute dintre participanţi au pornit şi într-un marş prin centrul oraşului, după care s-au întors în Piaţa Revoluţiei, în faţa Palatului Administrativ, unde şi-au încheiat acţiunea în jurul orei 22.00.
HARGHITA
Peste o sută de locuitori din Miercurea Ciuc, români şi maghiari, s-au adunat, vineri seară, în centrul municipiului, pentru a aprinde lumânări în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în Clubul Colectiv şi pentru a protesta împotriva sistemului şi a corupţiei.
Locuitori de toate vârstele, cei mai mulţi tineri, s-au adunat lângă treptele Palatului Administrativ, transformat, de marţi, într-un altar şi au aprins lumânări în memoria persoanelor decedate, în urmă cu o săptămână, în incendiul de la Colectiv.
"Ne gândim în primul rând la victimele catastrofei de la Colectiv, de acum o săptămână", a spus un tânăr.
Mai multe persoane au purtat pancarte inscripţionate "Colectiv, împreună mereu!" şi "Colectiv, împreună rezistăm!", "România-i ţara noastră, puşcăria-i casa voastră", "La puşcărie, nu la primărie!", "Vrem spitale, nu catedrale!".
"Am venit aici în semn de protest faţă de tot ce se întâmplă în România de azi, împotriva politicienilor de la Revoluţie încoace", a spus unul dintre protestatari, iar altul a declarat că "neapărat va trebui să se producă ceva schimbare în România, în special în rândul clasei politice".
"Nu este ceva uşor, nu se poate întâmpla de pe o zi pe alta să înlocuim oameni şi politicieni, dar sunt de părere că sunt mulţi tineri care au aptitudinile şi abilităţile necesare să ne reprezinte într-un mod mai cinstit, onest. Ar fi bine bine ca politicienii să se gândească şi la oameni, nu numai la interesele proprii", a adăugat protestatarul.
Alte persoane au punctat că le "pasă ce se întâmplă în ţara asta", că vor "un viitor mai bun" şi "conducători mai corecţi", fiind sătui "de minciuni şi de corupţie".
În timpul protestului din centrul oraşului, tinerii au scandat: "Dacă vă pasă, ieşiţi din casă!", "România-i ţara mea, nu vă bateţi joc de ea!", "Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi" şi "Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie!".
Printre participanţi, o femeie în vârstă, venită să aprindă o candelă "pentru copiii morţi în acel tragic eveniment de la barul Colectiv" şi să îşi exprime "regretul şi compasiunea faţă de familiile îndurerate", a desfăşurat steagul regal.
"Şi, pentru că tot suntem la momentul schimbării, pentru mine Casa Regală este viitorul! Să ne aducem aminte că România a fost odată Regat şi sper din tot sufletul să fim acelaşi regat ca atunci, respectat în lume şi iubit. Doamne ajută, trăiască regele!", a strigat aceasta.
Protestul de la Miercurea Ciuc a fost paşnic şi s-a încheiat după aproximativ o oră. Mii de persoane au protestat, vineri seară, în mai multe oraşe din ţară, iar în Piaţa Universităţii din Bucureşti s-au adunat aproape 5.000 de persoane.
Marţi, după cele trei zile de doliu naţional şi după un marş al tăcerii în memoria victimelor de la Colectiv, oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima revolta. Peste 25.000 de persoane au manifestat în Piaţa Universităţii din Capitală, animate de acelaşi gând: duşmanul comun - corupţia, iar schimbarea trebuie să aibă loc de acum.
Protestele au continuat miercuri şi joi, când în Piaţa Universităţii au ieşit în stradă zeci de mii de persoane. De asemenea, mii de oameni au protestat şi în marile oraşe, cerând schimbarea clasei politice.
În urma incendiului din Clubul Colectiv, 32 de oameni au murit, iar alţi aproximativ 200 au fost răniţi.