Antena 3 CNN Actualitate Cum sunt "fabricate" apelurile la mobilizare pe internet

Cum sunt "fabricate" apelurile la mobilizare pe internet

1 minut de citit Publicat la 19:59 05 Noi 2015 Modificat la 19:59 05 Noi 2015
hacker laptop.jpg
Protestele de zilele acestea sunt organizate pe Facebook, unde apar o serie de pagini legate de tragedia din clubul Colectiv şi mişcările de stradă care au urmat. Pe lângă apelurile la mobilizare, diverse mesaje fără autor sunt preluate de mii de persoane, fără ca cineva să cerceteze provenineţa şi autenticitatea lor. E cazul unui videoclip produs de Gandeste.org şi care aparent prezintă mesajul unor tineri revoltaţi de corupţie şi clasa politică, relatează RFI.

Jurnaliştii de la PressOne, platformă de ştiri din Cluj, au descoperit că tinerii sunt minori de la un club de teatru, plătiţi să recite nişte mesaje, care nu ştiau de fapt pentru ce sunt folosiţi (articolul intreg aici). Codruţa Simina, autoarea investigaţiei de presă, spune că tinerii "revoltaţi" sunt de fapt minori care au fost recrutaţi de un consilier politic şi platiţi pentru a înregistra un videoclip.

"Copiii care apar în clip sunt de fapt nişte actori care joacă un rol. Am aflat-o de la coordonatoarea trupei lor de teatru. Sunt liceeni minori, care au primit un text pe care l-au învăţat şi apoi au fost filmaţi. Au fost angajaţi prin intermediul unui actor de la Teatrul Mihai Eminescu din Botoşani, care a fost contactat de un domn din Suceava, care se autorecomandă ca fiind consultant politic. A fost la un moment dat consilierul personal al unui fost preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, care şi-a încheiat mandatul brusc, după ce a primit o pedeapsă în instanţă pentru fapte de corupţie. Consilierul din Suceava a găsit copiii. Minorii au fost plătiţi şi au semnat o hârtie că renunţă la orice pretenţie. Cred că acum sunt foarte speriaţi de ceea ce s-a întâmplat şi trebuie protejată identitatea lor. Videoclipul e comandat de cel care deţine domeniul gandeste.org, patron al unui lanţ de librării din Suceava, Librăriile Alexandria. Mi-a dat de înţeles că aş fi în pericol, pe un ton ameninţător. Omul avea impresia că jurnalism este ce face el, iar că eu sunt un impostor care nu cunoaşte deontologia profesională” spune Codruţa Simina.

×
x close