Amprentarea şi înregistrarea tuturor refugiaţilor care ajung în Europa îi va ţine la distanţă pe militanţii islamişti care vor să lanseze atacuri, a declarat recent prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Renate Weber a precizat pentru
RFI că "această chestiune a mai fost discutată în Parlamentul European şi în legislatura trecută, s-a protestat mult la data aceea împotriva unei asemenea măsuri, dar era vorba totuşi de ceva ce ar fi fost luat în timpuri de normalitate (...). Cred că discuţiile vor continua în acest sens, nu ştiu să vă spun dacă va fi acceptată cu uşurinţă o asemenea măsură, dar nu trăim timpuri normale şi chiar şi pentru persoanele care vin aici mă întreb ce este mai important pentru ele, în condiţiile în care este vorba de salvarea vieţilor lor, e vorba de un minim acces la educaţie şi la sănătate pentru ei şi familiile lor. Deci poate că e momentul să reconsiderăm felul în care ne facem această politică de a şti cine se află pe teritoriul Uniunii Europene".
"Pe de altă parte, totuşi, să nu uităm că atacurile teroriste care au avut loc într-adevăr în diferite state membre nu au fost provocate de oameni care au venit din afară, ci de oameni care chiar erau cetăţeni ai acelor state. Deci nici această măsură a amprentării nu are cum să fie infailibilă şi temerea cea mai mare aici se referă de fapt, la cum vor fi folosite aceste date", consideră europarlamentarul.
În opinia sa, amprentarea este o măsură "excesivă". "Noi întotdeauna în mandatul trecut, în Comisia LIBE ne-am opus acestei măsuri, mai ales că eu nu cred că ea este infailibilă, eu nu cred că rezolvi ceva (...). Nu cred că aceasta este soluţia, dar cred că este probabil momentul pentru alte discuţii, pentru a se vedea cum anume pot totuşi lucrurile care ţin de identificare să fie în ordine, ca să spun aşa", conchide Renate Weber.