Unii dintre marii jucatori din energie, care au investit sute de milioane de euro in ultimii ani in preluarea distribuitorilor de gaz si energie din Romania, ar putea sa iasa din aceste companii, iar in acel moment, Fondul Proprietatea (FP) ar putea fi inclus in acele tranzactii, potrivit lui Greg Konieczny, managerul de fond al FP si seful biroului din Romania al grupului Franklin Templeton.
In distributia de gaz si energie activeaza in momentul de fata patru giganti: E.ON (detine si distributii de gaz si de energie electrica), ENEL (detine trei distributii de energie electrica), Gaz de France (controleaza fostul Distrigaz Sud) si CEZ (care are distributia de electricitate din Oltenia).
In distributia de gaz si energie activeaza in momentul de fata patru giganti: E.ON (detine si distributii de gaz si de energie electrica), ENEL (detine trei distributii de energie electrica), Gaz de France (controleaza fostul Distrigaz Sud) si CEZ (care are distributia de electricitate din Oltenia).
“Am spus la un moment dat ca vrem sa facem un exit din distribuitorii de gaz si energie si am fost in discutii cu actionarii majoritari ai acelor companii, iar acum suntem in faza in care speram sa alegem pana la finele anului banca sau bancile de investitii care sa ne reprezinte. Din pacate nu avem optiuni put (care sa le dea dreptul, dar nu si obligatia de a vinde – n.red) in nici una dintre aceste companii, doar statul are in unele dintre ele. Totusi, avem o anumita putere de influenta pentru a fi inclusi in tranzactie cand si daca se intampla. De asemenea, s-ar putea sa fie situatii in care unii dintre big players, companiile straine sa iasa din Romania si sa fim incluse in acelasi timp. De aceea, am decis sa avem o banca de investitii care sa ne asiste si in acest process”, a declarat Greg Konieczny, in cadul unei conferinte telefonice pentru prezentarea rezultatelor trimestriale ale Fondului Proprietatea.
FP detine participatii la unele dintre cele mai importante companii din energie din Romania, controland cate 12% din Enel Distributie Muntenia si GDF Suez Energy Romania si alte 24% din Enel Distributie Banat si Enel Distributie Dobrogea. Fondul detine totodata cate 12% din E.ON Gaz Distributie, 13,4% din E.ON Energie Romania si 22% din E.ON Moldova Distributie.
Exit-ul Fondului Proprietatea din unele dintre aceste companii este explicabil prin dorinta administratorilor fondului de a-si lichidiza portofoliul, in conditiile in care peste 64% din acesta este blocat in prezent in companii nelistate.
Detinerile de la distribuitorii de gaz si energie sunt unele dintre cele mai importante din portofoliul FP, avand o pondere de peste 11% din activul net al Fondului de 3,4 miliarde de euro, adica o valoare de aproape 400 milioane de euro.
Administratorii de la Templeton au cerut in repetate randuri statului roman sa listeze companiile de energie, unde inca mai detine controlul, adica la Romgaz, Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, considerand ca astfel va creste valoarea acestora si implicit cea a Fondului Proprietatea. Statul roman a lansat un program de vanzari pe Bursa, insa sunt multe semne de intrebare in ceea ce priveste faptul daca chiar doreste sa vanda aceste actiuni sau o face doar constrans de Fondul Monetar International (FMI)
Oficialii FP spun ca “din fericire” criza din Europa a facut ca influenta FMI sa fie inca puternica si in consecinta au sperante ca programul de vanzari pe bursa va continua.
“Fondul Monetar International este inca foarte puternic. Ne temeam ca din cauza eonomii iesirii din recesiune forta de influenta a FMI se va reducem dar criza din Europa, din fericire, putem spune ca pune presiune pe guvernele din toate tarile, inclusiv din Romania. Cand cei de la FMI au aceste vizite trimestriale pentru aproape 2 saptamani, membrii Guvernului sunt disponibili 24 ore din 24 pentru ei si incearca apoi sa vada ce s-a facut din ce s-a convenit”, spune Konieczny.
Managerul FP admite totusi ca daca vanzarile anuntate nu se fac pana in iunie anul viitor, nu se vor mai face pana in 2013, din cauza alegerilor.
“Este o probabilitate ca actuala coalitie sa nu mai fie la putere dupa alegeri si ca rezultat sa fie alti oameni care pe hartie par mai mult impotriva privatizarilor cel putin la momentul asta. Dar daca ne uitam la trecut, vedem ca PSD, care e principalul partid din noua alianta, a facut o gramada de privatizari. Daca vor veni la putere, trebuie sa vedem ce se intampla si vom lucre cu ei”, afirma Konieczny.
Templeton a reusit sa opreasca crearea celor doi campioni energetic nationali Electra si Hidroenergetica, iar acum sustine noul plan de restructurare a sistemului de energie anuntat de guvern, care prevede infiintarea a doua societati mai mici, Complexul Oltenia si Complexul Hunedoara. Electra ar fi rezultat din fuziunea Nuclearelectrica, Complexul Energetic (CE) Turceni, CE Rovinari, CE Craiova, o parte a Hidroelectrica si SNL Oltenia. Hidroenergetica pe de alta parte ar fi cuprins Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni, cea mai mare parte din Hidroelectrica, precum si o parte din Compania Nationala a Huilei.
“Noua restructurare ne place mai mult deca planul initial de a avea doi giganti. Suntem in proces de a negocia un memorandum de intelegere cu guvernul pe aceasta tema si daca asta se intampla cu siguranta va fi mai bine pentru Fondul Proprietatea deoarece vom avea un control mai mare asupra procesului de fuziune si apoi a executiei”, a comentat Greg Konieczny.
Templeton lupta pentru eficientizarea companiilor de stat in conditiile in care cresterea valorii acestora se va reflecta si in activul Fondului, iar ulterior posibil si in pretul de la Bursa al actiunilor. Pe Bursa, FP nu valoreaza in aceste momente decat 40% din valoarea activelor nete, adica 1,4 miliarde de euro.
Intrebat daca simte ca a reusit sa schimbe ceva in modul in care statul intelege sa conduca societatile in care inca mai detine controlul sau este in continuare “business as usual”, Konieczny a spus ca “da:.
“Si este un foarte puternic da pentru ca am oprit o gramada de practici. Nimeni nu se mai gandeste sa repete donatia de la Romgaz de exemplu. Cel putin am reusit sa protejam valoarea si sa reducem iesirilede bani din aceste companii. Ne mutam spre o alta faza in care incercam sa adaugam valoare la aceste companii si una dintre initiative este sa fie adusi manageri profesionisti, care sa aplice masuri de taiere a costurilor si sa creasca veniturile. Am realizat multe si unele dintre practicile dinainte numai exista acum”, a conchis seful Fondului Proprietatea.