În urma unei decizii judecătoresti, Primăria Constanţa riscă să fie executată silit pentru achitarea sumei de 13 milioane de euro, reprezentând costul unor lucrări de infrastructură realizate de o firma italiană, anunţă
Mediafax.
Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a declarat, luni, după şedinţa Consiliului Local, că Primăria riscă să aibă conturile blocate în urma deciziei Judecătoriei Constanţa, precizând că această sentinţă va fi atacată la următoarea instanţă.
"Primăria Constanţa riscă să aibă conturile blocate. Acum trebuie să disponibilizăm 1.300.000 de euro pentru a plăti cauţiunea ca să nu ne blocheze şi să ne execute Primăria pe 13 milioane de euro. O doamnă judecător a dat această sentinţă şi a respins pe bandă toate argumentele noastre din procesul de executare cu Fin.CO.GE.RO. Această executare se face pe baza unei facturi proformă. Discutăm de plata banului public acceptat de un judecător pe o factură proformă, fără situaţie de lucrări, fără devize, fără urmărirea lucrărilor, fără cantităţi de materiale, fără nimic. (...) Vom pune bani să mergem mai departe la Tribunal şi să facem contestaţie la executare şi în ceea ce priveşte decizia judecătorilor vom stabili în şedinţa de consiliu", a explicat Mazăre.
El a ţinut să mai menţioneze că judecătoarea a respins toate expertizele cerute de Consiliul Local Constanţa pentru a se afla care este valoarea exactă a lucrărilor făcute de firma italiană şi că la dosar există o singură expertiză extrajudiciară plătită de Fin.CO.GE.RO.
În eventualitatea unui eşec în instanţă, Primăria nu are de unde plăti această sumă, Radu Mazare explicând că aceasta este mai mare decât cea alocată pentru subvenţia la căldură din această iarnă, aproximativ 10 milioane de euro şi decât cea pentru asfaltarea oraşului - 11 milioane de euro.
Parcursul disputei are o lungă istorie, datând din 2001. În iunie 2000, primarul în funcţie al municipiului Constanţa, Gheorghe Mihăeşi, a semnat cu firma Fin.Co.Ge.Ro un contract de concesiune a unui teren de peste 50.000 de metri pătraţi pentru construirea unor locuinţe în cartierul Faleză Nord. În contractul încheiat se stipula că Primăria are obligaţia să realizeze pe cheltuiala sa toate lucrările de urbanizare necesare, respectiv străzi, canalizare, parcări, spaţii verzi, parcuri, pieţe. În anul 2001, după ce a devenit primar, Radu Mazăre a contestat acest contract, dar în 2004 Tribunalul Constanţa a hotărât că Primăria trebuie să efectueze lucrările de sistematizare şi utilităţi edilitare, iar în cazul în care nu se întâmplă acest lucru, firma italiană poate executa lucrările respective pe cheltuiala Primăriei Constanţa. O sentinţă definitivă în acest caz a fost dată în anul 2006 de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a respins recursul Primăriei. După o serie de negocieri care nu au dus la niciun rezultat Fin.CO.GE.RO. a început realizarea lucrărilor şi solicită Primăriei să achite suma de 13 milioane de euro cheltuită pentru lucrări de infrastructură.
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.