Antena 3 CNN Economic Biz News Business Care dintre gigantii energiei pleaca din Romania: Gaz de France si E.ON nu spun “nu” si prefera “no comment”. Enel si CEZ dau asigurari ca raman pe piata

Care dintre gigantii energiei pleaca din Romania: Gaz de France si E.ON nu spun “nu” si prefera “no comment”. Enel si CEZ dau asigurari ca raman pe piata

Catalin Ciocan
10 minute de citit Publicat la 18:25 22 Noi 2011 Modificat la 18:25 22 Noi 2011
Care dintre gigantii energiei pleaca din Romania: Gaz de France si E.ON nu spun “nu” si prefera “no comment”. Enel si CEZ dau asigurari ca raman pe piata



Gigantii E.ON si Gaz de France care au platit sute de milioane de euro pentru a intra pe piata romaneasca, dau raspunsuri evazive in ceea ce priveste posibilitatea retragerii din Romania, lasand sa se inteleaga ca vanzarea de active pe piata locala nu este exclusa.
 
Informatiile privind planurile unor grei din piata de energie de a parasi Romania, nemultumiti de nivelul tarifelor reglementate au inceput sa circule discret pe piata inca din primavara acestui an. Miscarea de retragere ar avea sens daca luam in calcul ca are loc o redesenare a strategiilor marilor companii, prin care se concentreaza asupra pietelor de baza, in care fac bani, si au inceput sa scoata active la vanzare in pietele care nu sunt considerate de baza pentru a-si eficientiza businessul, dar si pentru a-si reduce gradul de indatorare fata de banci, unde accesul la finantare devine mai scump si mai dificil in noul context economic.

Dupa ce seful Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, a lansat saptamana trecuta bomba, spunand ca unele companii mari din piata distributiei de gaz si de electricitate se gandesc sa se retraga din Romania, apar acum noi elemente care confirma ca un asemenea scenariu este luat in calcul. Informatia privind iesirea unor companii din piata de gaz si energie a fost pusa in premiera pe piata de catre antena3.ro pe 17 noiembrie si a facut valuri in media si in piata de energie, devenind astazi unul dintre subiectele hot de discutie la forumul international de energie ce se desfasoara la Bucuresti.
 
Raspunsul la intrebarea daca pleaca din Romania, precum si planurile anuntate la nivel de grup indreapta acum ochii catre gigantul Gaz de France (care in acest an a fost extrem de discret si a evitat constant iesirile publice sau un raspuns, desi a fost solicitat sa raspunda acestei intrebari inca din luna august de catre antena3.ro), si catre gigantul german E.ON, ai carui reprezentanti locali s-au plans de nivelul tarifelor. Ambele companii au evitat un raspuns direct la intrebarea daca pleaca din Romania, in schimb Enel (Italia) care detine trei distributii de electricitate a raspuns clar ca nu are discutii de vanzare, iar cehii de la CEZ care detin distributia de electricitate din Oltenia au spus ca sunt dispusi sa investeasca in functie de oportunitati pana la 3 miliarde de euro in urmatorii doi ani aici si sa isi mareasca deci expunerea locala.

Astazi, reprezentantii Gaz de France au spus “Nu comentam zvonurile care circula pe piata” la aceeasi intrebare pusa de antena3.ro inca din luna august. O pozitie asemanatoare este exprimata si de reprezentantii E.ON.

 “Nu comentam nici un plan in derulare indiferent ca e vorba de a investi sau a dezinvesti inainte ca decizia sa fie publica”, a declarat azi Matthias Keuchel, senior vicepresedinte al Diviziei de Furnizare Gaze pentru Regiunea Sud-Caspiana in cadrul grupului german E.ON. Acesta a fost unul dintre speakerii conferintei internationale "Energy 2011", organizate de Forum Invest la Bucuresti in perioada 22-23 noiembrie. "Nu comentam speculatiile care apar pe piata", au precizat din nou astazi oficialii E.ON Romania. Pe de alta parte, surse din piata sustin ca E.ON nu ar dori sa se retraga de pe piata.

Matthias Keuchel de la E.ON a evitat un raspuns direct la intrebarea daca Romania face parte din pietele-core (de baza) pentru grupul german, in conditiile in care oficialii Franklin Templeton, care administreaza Fondul Proprietatea, explicasera posibilul exit al unora dintre marii jucatori din energie prin faptul ca multe companii energetice europene se afla in prezent intr-un proces de revizuire a strategiilor din cauza turbulenţelor financiare actuale, iar aceste analize includ si definirea unor piete de baza.

“Fiecare piata este importanta atata timp cat aduce o contributie la valoarea companiei. Avem afaceri mai mici, cum sunt cele din Ungaria sau Bulgaria, intrebarea este daca contribuie la valoarea companiei”, a subliniat senior vicepresedintele din cadrul E.ON.
Matthias Keuchel a adaugat totodata ca este constient ca E.ON este o companie foarte importanta in Romania, dar “E.ON este o companie importanta la nivel global si isi reconsidera portofoliul”.

“Asta nu e o declaratie in favoarea plecarii sau a ramanerii in Romania”, a mai spus Keuchel.
 
Intrebat despre operatiunile locale, Keuchel a reluat nemultumirile exprimate in trecut de seful E.ON Romania, Frank Hajdinjak.

“Voi repeta ce a spus Frank Hajdinjak. Nu suntem fericiti ca preturile reglementate sunt atat de jos incat nu numai ca nu produci bani, ci faci pierderi”, a precizat Keuchel.

Vicepresedintele din cadrul E.ON a vorbit pe tot timpul prezentarii lui despre necesitatea unui cadrul de reglementare stabil si despre inceputul sau continuarea liberalizarii preturilor la gaze, conditii esentiale, in opinia lui, pentru dezvoltarea pietei de energie din Sud-Estul si Estul Europei.
 
“Este necesara o liberalizare a pretului la gaze altfel si noile conducte de transport al gazelor vor ocoli Romania”, a spus Keuchel.
Intrebat daca crede ca autoritatile romane vor liberaliza preturile la gaze in viitorul apropiata, raspunsul lui Keuchel a fost “sper ca o vor face”.
 
Companiile din energie prezente in Romania au cerut in mod repetat alinierea preturilor la gaze la cele internationale, in conditiile in care in prezent nu-si pot acoperi costurile. Cei mai afectati de preturile reglementate la gaze sunt in prezent francezii de la Gaz de France Suez, care in Romania, detin un distribuitor de gaze naturale (fostul Distrigaz Sud). E.ON are si distributii de gaz si de energie electrica, Enel are trei distributii de energie electrica, iar CEZ are distributia de electricitate din Oltenia.
Oficialii Enel de altfel raspund categoric “nu” la intrebarea daca analizeaza posibilitatea iesirii din Romania. Enel a investit in medie cate 200 milioane de euro in ultimii trei ani in Romania si a anuntat investitii de 800 milioane de euro pentru urmatorii cinci ani. 
 
Si sefii de la Enel au vorbit azi despre nevoia de redefinirii a subventiilor care sunt acordate consumatorilor din Romania.
“Recunoastem faptul ca o pondere a populatiei din Romania este sub nivelul de saracie si subventiile pentru energie electrica sunt necesare pentru aceia. Pe de alta parte, eu platesc pret subventionat la casa mea din Romania si nu cred ca e o investitie buna pentru sectorul energetic romanesc”, a spus Luca D’Agnese, presedintele Enel Romania. 
Despre posibilul exit al unuia dintre gigantii din energie au vorbit in premiera oficialii Franklin Templeton, care administreaza Fondul Proprietatea.
 
“Daca va uitati la ce se intampla la sectorul de energie din Europa veti vedea ca este o problema cu finantarea si cu datoriile in general, toate companiile sunt puternic indatorate, si in acest context isi reanalizeaza strategiile”, a spus Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea si seful biroului din Romania al Franklin Templeton.
Oficialii Templeton spun ca aceste companii isi pot vinde total sau partial activele din anumite piete, dar bineinteles decizia finala va fi luata la varful acestor grupuri. La randul lor, managerii de la Templeton cauta sa vanda actiunile detinute de Fondul Proprietatea ladistribuitorii de gaz si energie, in conditiile in care cea mai mare parte din portofolul fondului este blocat in prezent in companii nelistate, si ar putea face un exit in acelasi moment cu gigantii europeni.
 
Ce spun elegant bancherii: Banii bancilor “nu mai sunt asa de disponibili ca inainte”
 
Piata romaneasca de energie este vazuta ca avand in mare potential,  dar nu va putea folosi acest potential, fara investitii “uriase”.  

“Doar in segmentul de productie de  energie electrica ar fi nevoie de investitii de 30-40 miliarde de euro pana in 2025. Potentialul exista, dar trebuie deblocat. Si avem nevoie de investitii straine directe. Fara ele, potentialul pietei de energie din Romania nu poate fi deblocat”, a subliniat Steven van Groningen, presedintele Consiliului Investitorilor Straini si seful Raiffesen Bank Romania.
Banii sunt insa tot mai greu de gasit peste tot in lume, mai spun bancherii, si acest lucru este valabil inclusiv pentru companiile de energie, chiar daca acestea erau de regula printre preferatele bancilor in ceea ce priveste acordarea de finantari. 

“Nu cred ca a fost perioada mai proasta pentru finantarea unui proiect mare. Criza financiara nu s-a terminat si banii nu mai sunt atat de disponibili ca inainte”, a punctat si Misu Negritoiu, CEO-ul ING Bank Romania.
 
 
Gaz de France si E.ON vand active si isi reduc costurile la nivel de grup

Grupul francez GDF a anuntat recent vanzarea activelor de distributie de gaze din Italia unui consortiu format din fondul de infrastructura F2i, AXA Private Equity si Enel Distribution. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la 772 milioane de euro si a facut parte din programul de optimizare a portofoliului in valoare de 10 miliarde de euro pe care GDF l-a anuntat pentru pe o perioada de trei ani. GDF a finalizat deja 60% din acest program, in conditiile in care a mai vandut in acest an, printre altele, si Grtgaz, compania care opereaza distributia de gaze din Franta.
 
Sefii GDF spuneau in septembrie ca poarta discutii cu italienii de la Eni pentru a-si vinde activele de gaze din Marea Nordului, pentru a-si reduce datoriile si a gasi finantarea necesara pentru celelalte proiecte pe care le au la nivel global. Datoriile nete ale GDF se ridicau la 40,7 miliarde de euro in prima jumatate a anului, in timp veniturile grupului erau de 45,7 miliarde de euro.
Turbulentele de pe pietele internationale au determinat si sefii E.ON Germania  sa anunte in acest an un plan ambitios de reducere a costurilor controlabile cu 1,5 miliarde de euro pana in 2015. Acest plan vizeaza in principal costurile cu materialele, cu personalul, dar si alte cheltuieli operationale, mai multe detalii, pe 50 de proiecte punctuale, urmand sa fie prezentate consiliului de supraveghere pana la mijlocul lunii decembrie.  In urma programului de imbunatatire a eficientei, grupul german va renunta pana la 11.000 de angajati. E.ON avea aproape 79.500 de angajati la sfarsitul lunii septembrie.
 
Cum arata datele pentru Romania
 
Anul trecut, profitul GDF Suez Energy Romania, care controleaza fostul distribuitor de gaze natural Distrigaz Sud,  s-a redus la jumatate, pana la 47,4  milioane de euro, la afaceri de aproape 900 milioane de euro. Compania avea peste 840 de angajati. GDF Suez controleaza 51% din actiunile companiei din Romania, pachet pe care il detin inca de la privatizarea companiei in 2004, cand francezii au castigat licitatia oferind 128 mil. Euro pentru achizitia a 30% din actiunile acesteia si a facut o majorare de capital de 183 mil. Euro pentru a pune mana pe pachetul majoritar.
 
E.ON Moldova Distributie, care asigura distributia energiei electrice in judetele din Moldova, si-a crescut profitul de trei ori, pana la 39,3 milioane de euro, la afaceri de 150 milioane de euro. Compania are peste 1.650 de angajati. Pe de alta parte,  E.ON Energie Romania a incheiat 2010 cu o pierdere de 22,7 milioane de euro fata de un profit de 33,4 milioane de euro in 2009.  Compania a avut anul trecut o cifra de afaceri de 590 milioane de euro si circa 400 de angajati. In 2005, E.ON a platit 32,2 mil. Euro pentru 24,62% din actiunile Electrica Moldova si a participat cu 68,6 mil. Euro la majorarea de capital care i-a adus in final un pachet de 51% din actiuni.

Distribuitorul de gaze natural E.ON Gaz Distributie a incheiat anul trecut cu un profit net de 37,9 milioane de euro, cu circa 605 mai mare decat in 2009, la o cifra de afaceri de 190 milioane de euro. Compania avea aproape 4.000 de angajati.  De la 1 ianuarie 2011, operatiunile de pe piata de gaze si electricitate din Romania au trecut in mana unei singure companii, E.ON Energie Romania, prima companie integrata de pe piata de energie locala. E.ON a intrat in Romania in 2004 prin achizitia de la stat a 51% din fostul Distrigaz Nord, tranzactie in valoare de 304 mil. Euro, din care 125 mil. Euro a insemnat preluarea in prima faza a unui pachet de 30% si ulterior o majorare de capital de 179 mil. Euro pentru a ajunge in posesia pachetului de control.
 

×
Etichete: Enel energie gaz
x close