Antena 3 CNN Economic Biz News BUSINESS BOARDS Cristine Barbu, KPMG: Nu este vorba de rea vointa din partea autoritatilor care se ocupa de fondurile europene, ci pur si simplu de lipsa personalului specializat

BUSINESS BOARDS Cristine Barbu, KPMG: Nu este vorba de rea vointa din partea autoritatilor care se ocupa de fondurile europene, ci pur si simplu de lipsa personalului specializat

Catalin Ciocan
2 minute de citit Publicat la 18:21 29 Noi 2011 Modificat la 18:21 29 Noi 2011
BUSINESS BOARDS Cristine Barbu, KPMG: Nu este vorba de rea vointa din partea autoritatilor care se ocupa de fondurile europene, ci pur si simplu de lipsa personalului specializat
Oficialii KPMG, una dintre cele mai mari societati de audit si consultanta la nivel global, spun ca in trei ani de cand ofera consultanta atat pentru autoritati cat si pentru mediul privat pe proiectele care implica fonduri europene au ajuns la concluzia ca gradul redus de absorbtie nu este cauzat de reaua vointa a autoritatilor, ci pur si simplu de lipsa personalului specializat.   

“Diferenta semnificativa dintre numarul de proiecte depuse si numarul de proiecte aprobate inseamna ca sunt probleme pe de o parte pe partea beneficiarilor, ceea ce inseamna ca beneficiarii au nevoie de asistenta, nu din partea bancilor, ci din partea unor firme specializate, inseamna ca au nevoie de ghiduri ale solicitantului care sa fie suficient de clare si corecte, iar pe de alta parte numarul redus de proiecte aprobate ne semnaleaza un deficit de pregatire din partea Autoritatilor de Management”, a declarat Cristine Barbu, Senior Manager la KPMG Romania in cadrul dezbaterii BUSINESS BOARDS cu tema "Fondurile europene - finantarea optima a economiei Romaniei in contextul actual".

KPMG a si prezentat in prima parte a acestui an un studiu privind gradul de absorbtie a banilor europeni in statele din Europa Centrala si de Est, realizat pe baza datelor Eurostat de la finele lui 2010, clasament in care Romania se afla pe ultimul loc, cu plati efective de doar 7%, din fondurile totale de peste 23 miliarde de euro, disponibile atat prin cele sapte Programe Operationale, cat si prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul de Coeziune si Fondul Social European. Romania era depasita si de Bulgaria, care inregistra o rata de 10%, in timp ce media la nivelul Europei Centrale si de Est era de 17%.

“Noi facem parte dintr-un grup care functioneaza la nivel international. Cei care se ocupa de fondurile europene au departamente corespondente in toate tarile din Europa Centrala si de Est. Pentru noi asta e o mare sansa de a intelege si de a face comparatii permanent intre ce se intampla in Romania si ce se intampla in alte tari. Colegii care se ocupa de consultanta pe partea de fonduri europene au inregistrat progrese uluitoare, succese intr-adevar incredibile. Relatia noastra fata de ei e similara cu relatia Romaniei fata de celelate tari, dar asta nu inseamna ca ne descurajam”, a spus Cristine Barbu (foto dreapta).

Oficialii KPMG afirma totodata ca isi pun sperante mai mari in  fondurile europene care vor fi alocate Romaniei in perioada 2014-2020, in conditiile in care din 2007 pana acum, Romania nu a reusit sa atraga efectiv decat 3,7% din banii pe cele sapte Programe Operationale, disponibili pana in 2013.

“Noi asteptam mult de la perioada celalalta, 2014-2020 in ideea ca instituiile noastre s-au specializat, publicul tinta s-a specializat si va sti mai bine ce are de facut”, a punctat Cristine Barbu.

×
x close